tiistai 19. lokakuuta 2010

Lakka-vaniljaunelma

Aromikas pohjoisen marja, lakka, kohtaa uusimmassa reseptissämme pehmeän vaniljan. Tuloksena on täyteläinen hyydykekakku, joka sopii erityisesti aikuiseen makuun.

Aikuisille suunnattuun kakkuun voi helposti lirauttaa ripauksen lakkalikööriä - valinnan mukaan joko pohjan päälle tulevaan lakkatäytteeseen tai sitten vaniljatäytteeseen. Vaniljatäytteessä se pääsee ehkä kuitenkin paremmin oikeuksiinsa antaen hitusen "särmää" muuten niin hillittyyn vaniljaan.

Monesti hyydykekakuissa käytetään keksipohjaa, mutta itse en ole sille kauhean perso. Siksi tein vaihtelun vuoksi kääretorttupohjan.

Tämä kakku on vähän kotoisampi versio, kun illan hämärässä sitä valmistin, rakkaan mummomme lomaltapaluukakuksi.

Tässä tein kakun halkaisijaltaan 20 cm olevaan vuokaan, mutta täytteen määrät on mitoitettu 24 cm vuokaan.
 


Pohja:

Lakkatäyte:
2 dl pakastelakkoja
1 dl lakkahilloa tai aprikoosimarmeladia
½ dl vettä
4 liivatelehteä

Vaniljatäyte:
2,5 dl vaahtouvaa vaniljakastiketta
200 g vaniljarahkaa
1 rkl vaniljasokeria
sokeria ja vanilja-aromia maun mukaan
7 liivatelehteä

Lakkakiille:
1,5 dl paseerattua lakkasosetta
n. 2 rkl sokeria
1 dl vettä
3 liivatelehteä


1. Valmista kääretorttupohja ohjeen mukaan.
Anna jäähtyä kunnolla.

Leikkaa vuoan pohjaa apuna käyttäen sopivan
kokoinen ympyrä kakun pohjaksi.


2. Sulata lakat mikrossa. Sekoita joukkoon hillo
tai marmeladi.

Lisää joukkoon liivatteet, joita on liotettu 10 min.
kylmässä vedessä ja sekoitettu kuumaan veteen.


3. Aseta pohja vuokaan ja levitä lakkatäyte sen
päälle.

Nosta hyytymään jääkaappiin noin tunniksi.



4. Valmista vaniljatäyte;
vaahdota vaniljakastike ja lisää joukkoon rahka,
vaniljasokeri sekä oman makusi mukaan vanilja-
aromia sekä sokeria.

Itse laitoin aromia 2 tl.

Lisää jälleen liotetut ja sulatetut liivatteet.
Kaada täyte vuokaan.

Anna kakun jälleen hyytyä, nyt mielellään
ainakin kaksi tuntia tai vaikka yön yli.



5. Paseeraa lakat; laita ne siivilään ja painele sen
läpi. Siemenet ja kuoret jäävät siivilään ja
tuloksena on ihanan pehmeää lakkasosetta.

Sekoita soseen joukkoon liivatteet ja kaada
seos kakun päälle.

Anna kiilteen hyytyä kunnolla ja koristele.

Minä sulatin tummaa suklaata ja valutin siitä nauhoja
kakun päälle. Viimeistelin koristelun suklaaruusuilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti