perjantai 1. lokakuuta 2010

Tuunaa klassikko osa 1: Raspberry Blondies

Kuten jo lupailinkin, blogissani alkaa uusi sarja, "Tuunaa klassikko", jonka tarkoituksena on nimensä mukaan tuunata ja hifistää niitä vanhoja kunnon leivonnaisklassikkoja. Sarjassa annetaan ripaus uutuudenhohtoa niin koti- kuin ulkomaisillekin leivonnaisille. Toiveita tuunattavista leivonnaisista saa luonnollisesti myös esittää!

Aloitamme sarjan ulkomaisella klassikolla, joka kulkee nimellä Raspberry Blondies. Itse olen puhunut suomenkielisellä nimityksellä "vadelmapaloista".

Perinteisiin "blondeihin" kuuluu vadelma ja valkosuklaa. Myös muunlaisia variaatioita on tullut vastaan paljonkin, mutta vadelmat ja vaalea kakkutaikinatyyppinen pohja on ollut olennainen osa jokaisessa reseptissä.

Tuunattuihin vadelmapaloihin lisätään raikasta limeä. Se antaa kivan säväyksen taikinaan olematta liian pistävä. Raa'assa taikinassa lime maistuu huomattavasti voimakkaammin kuin kypsissä paloissa.

Yksi on sitten todettava; vadelman, valkosuklaan ja limen yhdistelmä on jälleen erittäin toimiva!





Pohja:
6 munaa
3,5 dl sokeria
7 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
2 dl maitoa tai kermaa
200 g margariinia tai voita
4 limeä
200 g valkosuklaata


Päälle:
400 g vadelmia


1. Aloita puolittamalla limet (voit halutessasi puristaa
niistä mehun tässä
vaiheessa jo erilliseen astiaan)
ja rouhi valkosuklaa.

Itse pidän siitä että valkosuklaa on sen verran karkeaa
rouhetta, että suuhun saattaa eksyä herkullinen
sattuma ;)


1. Vatkaa munat ja sokeri erittäin kuohkeaksi vaahdoksi.
Siivilöi joukkoon jauhot ja leivinjauhe.


2. Lisää joukkoon maito/kerma ja sulatettu rasva.
Rasva kannattaa
sulattaa hyvissä ajoin ennen taikinaan
lisäämistä, että se ehtii jäähtyä, sillä kuuma rasvasula
voi laskea taikinan vaahtoa.

3. Purista tai lisää joukkoon limemehu.

 
4. Sekoita taikina varovasti nostellen.


5. Levitä taikina tasaisesti syvälle uunipellille.
Ripottele päälle vadelmat.


6. Paista 200 C:ssa 35 minuuttia.


7. Anna jäähtyä ja leikkaa paloiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti