sunnuntai 10. lokakuuta 2010

Mansikkatorttu


Mummon loman alkamisen kunniaksi leivoin meille sunnuntaikahvipöytään mansikkatortun.

Tortussa kokeilin ensimmäistä kertaa pakastekuivattuja mansikkalastuja, niitä useasti popsin leffanaposteltavana tai pienenä välipalana. Nyt halusin käyttää niitä leivonnassa, ajattelin että ne eivät luovuttaisi torttuun nestettä kuten pakastemansikat varsinkin jos ehtivät sulaa ennen käyttöä. Mutta uskon siis, että onnistuu pakastemansikoillakin, kunhan ne käytetään jäisinä tai kohmeisina. Suhdetta on vaikea sanoa, noin kaksi desiä voisi olla sopiva määrä.

Vaikka mansikkatortussa on rasvaa ja kermaa, ei se kuitenkaan ole kauhean rasvaisen oloista. Toki voit vähentää sen kalorimäärää käyttämällä vähärasvaista kasvimargariinia ja rasvatonta maitoa. Sokeria tässä on käytetty hillitysti suhteessa tortun kokoon ja muihin ainesosiin.

Kypsä torttu tuoksuu ihanan mansikkaiselta ja tuo mieleen mukavia muistoja kesästä. Ehkä nyt onkin aika järjestellä kesälomakuvat ja palkita itsensä palalla kesänmakuista mansikkatorttua?




3 munaa
2 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
3 tl vaniljasokeria
2 dl kermaa
100 g margariinia
30 g pakastekuivattuja mansikkalastuja
2 dl pakastemansikoita



Mansikkalastut ovat tällaisessa pakkauksessa.
Pussissa on 30 g. Lastut ovat puhdasta mansikkaa,
eivätkä sisällä rasvaa eikä sokeria.


1. Vaahdota munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi.
Sihtaa kuivat aineet vaahdon joukkoon.


2. Lisää joukkoon sulatettu rasva ja kerma.
Sekoita hieman ja lisää sitten joukkoon mansikka-
lastut. Sekoita seos juuri ja juuri sekaisin aivan
varovasti nostellen, etteivät lastut murskaannu.


3. Kaada seos voideltuun, halkaisijaltaan 27 cm
olevaan irtopohjavuokaan. Itse käytän aina lisäksi
leivinpaperia vuoan pohjalla. Se helpottaa tortun
siirtelyä.

Ripottele pinnalle pakastemansikat.


4. Paista torttua 200 C:ssa alatasolla 30 minuuttia.


 
5. Tortun kypsyys on helppo todeta paitsi pinnan
kauniin ruskeasta väristä, myös siitä, että reunat
irtoavat vuoasta, ks. yllä.


6. Anna tortun jäähtyä vuoassaan ja irroita se vasta
sitten. Jäähtynyt torttu lähtee paremmin irti kuin kuuma.
Lisäksi on vaarana, että torttu repeää, jos se on vielä
kiinni reunoistaan ja vuoan lukitus avataan. Kun taas
jäähtynyt torttu hieman vetäytyy ja näin irtoaa reunoilta
helpottaen siistiä irrottamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti