tiistai 5. lokakuuta 2010

Voileipäkakkukoulu osa 1

Nyt starttaa Onnelassa lupailemani (ja toivottu) voileipäkakkukoulu!

Moni pitää voileipäkakun valmistamista liian vaikeana ja kaipaileekin kunnon ohjeita hyvän voileipäkakun valmistamiseen ihan itse. Voileipäkakkukoulu vastaa tähän toiveeseen ja opastaa "voikkarien" saloihin.

Voileipäkakkukoulu aloittaa helpolla perusohjeella. Kakun tekoa helpottaa myös se, että siinä käytetään vain yhtä leipää ja yhtä täytettä. Koristelussakin aloitetaan pienillä ja yksinkertaisilla jutuilla.


Kinkkuvoileipäkakku 10:lle


Tarvitset:
1 pss Vaasan Iso Moniviljapaahtoa (540 g)
kostutukseen maitoa


Täyte:
200 g tuorejuustoa
200 g kermaviiliä
1½ dl kurkkusalaattia
n. ½ rkl sinappia
½ tl aromisuolaa
(pippurirouhetta)
300 g kinkkua

Kuorrute:
200 g tuorejuustoa

1 rkl maitoa (tai kermaa)




1. Leipä kannattaa ostaa paria päivää ennen käyttöä
tai sitten valita kaupassa leivistä se, jonka viimeinen
käyttöpäivämäärä on lähimpänä.

Iso Moniviljapaahto on rakenteeltaan tiiviimpää
kuin muut Isot paahdot, (esim. Vehnäpaahto) ja
soveltuu siksi hyvin voileipäkakkuun.

Voileipäkakkuun ei käytetä koskaan aivan tuoretta
leipää. Voileipäkakkuun ei myöskään suositella aivan
"höttöistä" leipää.


2. Kuutioi kinkku pieniksi kuutioiksi.
Kannattaa käyttää laadukasta kinkkua, 
jonka lihapitoisuus on korkea. 
Erilaiset palvikinkut sopivat hyvin
voileipäkakun täytteeseen.


3. Sekoita täytteen ainekset keskenään.


4. Leikkaa leipäviipaleista reunat pois.
Voileipäkakkua tehdessä reunat leikataan aina pois
mistä tahansa siihen käytettävästä leivästä.


5. Asettele leipäviipaleet alustalle, jolla kakun kokoat
tai suoraan tarjoiluastialle.

Kostuta kevyesti maidolla. Erityisesti reunat tulee
kostuttaa huolella. Muistathan, että voileipäkakun
kostuttamiseen pätee sama sääntö kuin täytekakkuun-
kin; vähemmän kostuketta alle, enemmän päälle.


6. Levitä 1/3 täytteestä leipäviipaleiden päälle.
Aivan reunoille ei tarvitse täytettä levittää paksulti.

 
7. Toista loput kerrokset samalla tavalla;
lado täytteen päälle leipäviipaleet, kostuta, täytä.

Kostuta "kansikerros" ja peitä kakku kuvulla tai
muovilla ja anna tekeytyä seuraavaan päivään.

Ja samat vaiheet pyöreään voileipäkakkuun;

Tässä olen käyttänyt saman määrän aineksia halkaisijaltaan 20 cm olevaan
irtopohjavuokaan. Kakun riittävyys on tuolloin noin 10 henkilölle.

Pyöreä vuoka on helpointa täyttää, kun leikkaat leipäviipaleista
kolmion mallisia, jotka asettelet lomittain vuokaan.

Peitä vuoan pohja leivinpaperilla.

  
8. Valmista kuorrute; sekoita kulhossa tuorejuusto ja
maitotilkka. Levitä kuorrute kakun päälle.



9. Ja sitten koristellaan! Tomaattikukka, kinkkukääröt,
persiljatupsut, minitomaatit, sitruunamelissan lehdet,
kurkkuviipaleet... Ne ovat helppoja ja kauniisti asetel-
tuina näyttäviä koristeita.

Mallikakuissa on reunalle ripoteltu kuivaa kirveliä,
joka antaa kivaa väriä ja ilmettä kakuille. Reunoille
sopisi hyvin myös vaikkapa juustoraaste.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti