keskiviikko 25. tammikuuta 2012

Mustikkamarmeladit

  
Monessa blogissa on esiintynyt erilaisia niin ihania itsetehtyjä marmeladeja, että pakko oli viimein itsekin kokeilla - varsinkin kun kaikissa on hehkutettu, kuinka helppoa niitä on itse valmistaa!

Raaka-aineeksi valitsin mustikan, joka paitsi on mielettömän terveellistä, myös ainakin pikaisen googlettamisen perusteella vähemmän marmeladeissa käytetty. Toisekseen mulla on makea muisto kymmenen vuoden takaa, jolloin eräältä maatilatorilta tulin kerran ostaneeksi pussillisen aivan ihania mustikkamarmeladeja - pieniä, pehmeitä ja maku oli peräisin oikeasta mustikasta.

Oma marmeladiohjeeni poikkeaa hieman monista muista ohjeista paitsi tekotavaltaan, myös reseptiikaltaan. Monet ohjeista sisälsivät paljon vettä ja sokeria mutta vain murto-osan maun tuovaa ainesta kuten marjaa. Näissä nyt sitten huomiota on kiinnitetty siihen, että marjaa olisi mahdollisimman paljon ja sokeria taas kohtuullisesti (ottaen huomioon että kyseessä on kuitenkin karkkiresepti).

Agar agarin käyttöä ei muuten kannata tosiaankaan turhaan pelätä, sen nimi turhaan kantaa mukanaan kaikua vaikeuksista keittiössä. Jos et ole ennen agaria kokeillut, suosittelen tekemään sen nyt! Ennen marmeladiohjeen testaamista voit tutustua agariin hyydyttämisainetutoriaalissa.


7 dl mustikoita
1½ rkl agar-hiutaleita
½ dl vettä
1 - 1½ dl hillo- ja marmeladisokeria


 1. Laita agar-hiutaleet turpoamaan veteen 10 minuutiksi.


 2. Hienonna mustikat sauvasekoittimella ja paseeraa sose.

Laita sose kattilaan, kuumenna miedolla lämmöllä ja 
lisää sitten sokeri. Sekoittele, kunnes sokeri on sulanut
ja lisää sitten agar-hiutaleet. Jatka seoksen lämmittämistä
noin 10 minuutin ajan eli kunnes se on selvästi saostunut.


 3. Kaada valmis marmeladiseos leivinpaperilla vuorattuun
vuokaan tai muuhun sopivaan astiaan.

Huomioithan, että seos on hyvin kuumaa, joten myös
hyydytykseen käytettävän astian tulee kestää kuumuutta.

Itse käytin mikronkestävää muoviastiaa, josta valmis
marmeladi irtoaa helposti. 

Anna seoksen hyytyä mielellään ainakin kaksi tuntia.


4. Irroita hyytynyt marmeladimassa astiasta ja leikkaa
se terävällä veitsellä kuutioiksi. Voit myös ottaa siitä
kuvioita piparimuotilla.

Anna marmeladien kuivahtaa muutamasta tunnista 
seuraavaan päivään ja sokeroi ne vasta sitten. 
Muuten sokeri karkkien pinnalla voi alkaa sulaa.
Hienojakoisemmalla Siro-sokerilla saat kauneimman
lopputuloksen.

Säilytä valmiit marmeladit kannellisessa rasiassa.
Ne pysyvät hyvinä noin pari viikkoa, jos ei niitä ole
siihen mennessä jo syöty ;)


6 kommenttia:

  1. Oi voi! Tämä kuulostaa kans hyvälle, kun pakkasessakin on vielä muutama mustikka ylimääräisenä! Voisiko tämän tehdä perus liivatteella? Mikä ero näillä on; agar-agar ja liivatelehti?
    Ajattelin tehdä tänään myös täytekakkua..mietin missä blogissa on ollut hyviä täytevaihtoehtoja. Huonon nimimuistin omaavana minulla on kaikki paperilla ylhäällä, mutta sinun blogia ei tarvitse kirjoittaa ylös! Täällä vierailen harvase kerta kun jotain pitää ruveta leipomaan! Kiitos ihanista ja innostavista ohjeista!!
    Pakkasauringonsäteitä alkuvuoteen toivottaen!

    VastaaPoista
  2. Ihania!
    Voiko agar-agar-hiutaleiden tilalla käyttää agar-agar-jauhetta? Tekee nyt niin mieli kokeilla tuota! :) Kiitos ihanista resepeteistä!

    VastaaPoista
  3. Mistä agar-agar hiutaleita saa?

    VastaaPoista
  4. ja näitähän sie teet tietysti myyntiin sinne mein näyttelyihin, eiks jee ;) Kaikki haluu ostaa näitä ;)

    VastaaPoista
  5. Sain eilen agar-hiutaleita ja nyt olen vähän tutkaillut että mihin kaikkeen niitä voi käyttää. Mutta tätä reseptiä kyllä kokeilen, varsinkin näin joulun alla. :)

    VastaaPoista
  6. Jos käytän agar-jauhetta hiutaleiden tilalla, paljonko laitan?

    VastaaPoista