tiistai 21. syyskuuta 2010

Äijänpiiras

Jälleen kerran kiittelen Facebookin olemassaoloa; muistuttelin siellä tänään taas ystäviäni resepteistä, joita he kaipailevat. Kysely tuotti tulosta; Jonna kertoi etsivänsä suolaisen, tulisen piirakan reseptiä, jossa voisi olla vaikka kebabia. Muuten sain vapaat kädet suunnitteluun.

Ensimmäistä kertaa tunnustan tarvinneeni apua keittiössä. Miehekkäämpi osapuoli on tulisten ruokienkin hyvä ystävä, joten pyysin vinkkejä häneltä tulisuuden siirtämiseksi piirakkaan. Yhdessä siis loimme tämän herkun kaikkien kebabista pitävien iloksi!

Täytteen tacokastike on helppo valita sen mukaan, miten tulisesta pitää, sitä kun löytyy kolmessa voimakkuudessa, mieto, normaali ja tulinen. Minä valitsin normaalin, mikä oli meidän makuumme oikein sopiva.

Punasipuli on siskoaan keltasipulia miedompi, joten se ei varasta makua muilta täytteiltä. Lisäksi se antaa kivaa lisäväriä. Tomaatti taas mehevöittää täytettä ja paprika sopii erinomaisesti kaikkiin muihin täytteen aineksiin. Tuliset jalapenot on kuin piste i:n päälle.

Piirakkamme voi tuntua alkuun paljonkin samanlaiselta kuin pizza, mutta valmis lopputulos osoittaa selvästi sen, kuinka erilainen pizza loppujen lopuksi on verrattuna meidän "kebabtujaukseemme".

Nimi tekeleellemme juontaa ajatuksesta, jonka mukaan "tujaus" sattuisi erinomaisesti miehekkäisiin illanistujaisiin kylmä olut kyytipoikanaan. Piirakka on sen verran tuhtia tavaraa, että pellillisestä riittää isoillekin miehille näläntaittajaksi.

Niin ja vielä iso kiitos ideasta Jonnalle! 


Pohja:
3 dl maitoa
100 g margariinia
25 g hiivaa
1 tl suolaa
8 dl vehnäjauhoja

Kastike:
1 prk taco-kastiketta (230 g)
1 tl pippurirouhetta
½ tl valkosipulimurskaa

Päälle:
200 g kebablastuja
150 g mozzarellajuustoraastetta
150 g kirsikkatomaatteja
1 punasipuli
1 pienehkö punainen paprika
jalapenoja


1. Valmista pohja normaalin hiivataikinan tapaan; Lämmitä maito ja sulata rasva sen joukkoon. Jäähdytä kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva ja lisää suola.

Alusta kulhossa taikinaan 6 dl jauhoista. Ota sitten taikina pöydälle ja jatka alustamista lisäten samalla loput jauhot.

Taikinaa saa käsitellä "kunnon otteilla"; vaivaa, vaivaa ja vaivaa! Kääntele, puristele, painele. Valmis taikina on napakka, kimmoisa ja sitkoisa.

Muotoile taikinasta suorakulmainen kappale ja anna sen levätä n. 15 min. Tällöin taikina hiukan kohoaa ja muuntuu helpommin kaulittavaksi.

Kaulitse sitten taikinasta uunipellille sopiva levy. Voit kaulita levyn jauhotetulla pöydällä tai suoraan leivinpaperin päällä.

Huom! Pohjan määrä on tarkoituksella aika iso, sitä saattaa siis jäädä yli. Itse nimittäin valmistan samalla pakkaseen pienen, pyöreän pizzapohjan tai pyöräytän loput taikinasta vehnäsämpylöiksi.

2. Sekoita kastikkeen ainekset sekaisin kulhossa. Seosta ei tarvitse kuumentaa.

3. Viipaloi sipuli renkaiksi, suikaloi paprika, paloittele jalapeno ja puolita kirsikkatomaatit.

4. Levitä kastike tasaisesti pohjalle, reunoille asti. Lisää kastikkeen päälle kebabsuikaleet.

5. Lisää sitten juusto.

6. Asettele sitten muut täytteet juuston päälle.

7. Paista 200 C:ssa n. 25 minuuttia. Pohja ehtii kypsyä ja pinta sekä reunat ruskistua kauniisti.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti