keskiviikko 4. toukokuuta 2011

Sitruunaperhosten kevätunelma




Olen saanut monta toivetta koskien hyydykekakkuohjetta. Useimmissa pyynnöissä juoni juontaa samaa linjaa; raikasta, keväistä, äitienpäiväkakuksi sopivaa... Näiden toiveiden pohjalta aloin sitten kehitellä ideaa kakkuun.

Keväistä raikkautta saadaan kakkuun sitruunasta. Sitrushedelmiä käytänkin mielelläni kevään erilaisissa leivonnaisissa, juuri niiden raikkaan maun vuoksi. Tästä kakusta löydätkin sitruunaa peräti kolmesta eri raaka-aineesta. Makua pehmentämään lisätään sitten reilusti täyteläistä mascarponejuustoa, joka myös antaa täytteelle ihanan pehmoisen rakenteen.

Mielestäni hyvä hyydykekakku on sisältä pehmeä ja lusikalla sitä leikatessa "rapsahtaa". Se ei missään nimessä saa olla hyllyvää hyytelöä! Siksi liivatteita on käytetty kakussa täyteainesten määrään nähden hyvin kohtuullisesti. Täytettä kiinteyttää myös kiisseliaines, jonka ansiosta liivatetta voi jättää vähemmälle.

Hyydykekakun pohjan ei tarvitse aina olla keksipohja, vaan se voi olla vaihteeksi vaikkapa kääretorttulevystä leikattu. Myös tavallinen sokerikakkupohja kävisi erinomaisesti. Tämä on huomattavasti kevyempikin vaihtoehto niille, jotka sellaisia suosivat.

Sitruunan kaveriksi valitaan pehmeä vanilja, joka maistuu päälle pursotetuissa ruusukkeissa. Vaniljavaahtoa voi myös tarjota kakkupalojen kanssa muutenkin, jos pelkkä sitruunanmaku tuntuu liian voimakkaalta tai jollekin hieman vieraammalta.

Kakun päällä lentelevät "sitruunaperhoset", jotka itse valmistin taannoin Englannista tilaamallani muotilla. Muottia saa kuitenkin myös suomalaisista verkkokaupoista. Perhosille annetaan ripaus säihkettä koristesokerin muodossa.

Lopputuloksena on keväisen raikas mutta sopivan makea kakku, jonka voi leipoa vaikkapa äitienpäivän kahvipöytään rakkaan äidin hemmottelua varten!


Pohja:

Täyte:
2,5 dl kermaa
1 prk sitruunarahkaa
1 prk mascarponejuustoa
1,5 dl sokeria
1 pss sitruunakiisseliaineksia
0,5 dl sitruunamehua
5 liivatelehteä

Kiille:
2 dl vettä
0,5 dl sitruunamehua
3 liivatelehteä
sokeria maun mukaan
keltaista pastaväriä

Koristelu:
Vaniljavaahto;
2,5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
2 rkl vaniljakreemijauhetta
ja Satumaan Sitruunaperhoset


1. Valmista kääretorttupohja ohjeen mukaan.
Ota sitten irtopohjavuoka (halk. n. 22 cm)
ja leikkaa sen pohjalevyn avulla kääretorttu-
levystä pohja kakulle.


2. Pingota sitten vuoan pohjalle leivinpaperi.


3. Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon mascarpone
ja sitruunarahka.


 4. Lisää vaahdon joukkoon sokeri, sitruunamehu,
ja kiisseliainekset. Sekoita tasaiseksi massaksi.

Sulata kylmässä vedessä 10 minuuttia liotetut 
liivatelehdet tilkkaan kuumaa vettä tai pieneen
määrään sitruunamehua. Sekoita varovasti 
mutta huolellisesti täytevaahdon joukkoon.


 5. Nosta pohjalevy vuokaan ja kostuta kevyesti
esimerkiksi maidolla.

Kaada sitten täyte pohjan päälle.


6. Levitä täyte vuokaan huolellisesti ja tasoittele
pintaa.

Anna kakun hyytyä jääkaapissa noin kolme tuntia
tai vaikkapa yön yli.


 7. Kuumenna vesi ja sitruunamehu kattilassa
höyryävän kuumaksi. Lisää joukkoon sokeri sekä 
jälleen liotetut liivatelehdet. Halutessasi voit 
myös lisätä pienen tipan keltaista pastaväriä.
Sekoita seos tasaiseksi ja anna hieman jäähtyä.


 8. Kaada kiille kakun päälle ja anna hyytyä 
vähintään tunti.


 9. Valmista vaniljavaahto:
Vatkaa vaniljakastike kuohkeaksi vaahdoksi 
ja lisää joukkoon vaniljakreemijauhe. Vatkaa
sitten suurella voimakkuudella ja laita vaahto
jääkaappiin 15 minuutiksi.


10. Laita vaahto isohkolla tähtityllalla varustettuun
pursotinpussiin ja pursota ruusukkeita kakun päälle.

Saat ruusukkeet pursotettua tasaisin välimatkoin,
kun pursotat ns. kellonajat kakkuun; aloita kahdestatoista, 
sitten pursota kello kuuteen.Siirry sitten yhdeksään 
ja siitä kolmeen. Jos haluat, voit vielä pursottaa näiden 
"numeroiden" väliin yhdet ruusukkeet, puoliväliin 
jo pursotettuja ruusukkeita.


11. Koristele kakku sitruunaperhosin.


Vinkkejä:
- Jos haluat personoida kakun äitienpäiväkakuksi, pursota kakun keskelle onnentoivotus äidille! Käytä sulaa tummaa suklaata, se ei sula kiilteen päällä.
- Sitruunakiisseliainekset löytyvät kaupassa ns. jälkiruokahyllystä eli sieltä missä esimerkiksi mousseainekset ovat. Sitruunakiisseliaineksiin on tutustuttu blogissa ennenkin, katsopas täältä.

2 kommenttia:

  1. TOSI IHANIA OHJEITA!kaunis ja pirteä paistos!
    mukavaa perjantaita ;)

    VastaaPoista
  2. Voi kiitos! =) Kiva lukea tällasta kommenttia. Viikon myöhässä toivottelen sulle hauskaa lauantaita ;D

    VastaaPoista