maanantai 30. toukokuuta 2011

Raparperitaivas -kakku


 Kuten varmaan arvasittekin, raparperitäyte enteili myös sellaista kakkua, jossa kyseistä täytettä on käytetty! Armas isovellokseni täytti hiljattain vuosia ja sehän oli loistava syy leipaista kakkua ja kokeilla uutta ideaa pehmeästä ja raikkaasta raparperitäytteestä. 

Koska kakku tuli nuorelle miehelle, halusin pitäytyä miehelle sopivassa koristelussa. Näyttävää, ei liian herkkää - mikäpä silloin sopisi paremmin kuin sinertävä värimaailma ja sopivan yksinkertainen koristelu?

Kissankellot ovat upeita mutta yksinkertaisia tehdä sekä toisaalta sopivat myös miehen kakkuun loistavasti. Sävy toistuu myös reunapursotuksissa. Haastetta tarjoaakin kermavaahdon värjääminen samansävyiseksi kuin kissankellot ovat - voin kertoa että muutama lisäyskerta tarvittiin ennen kuin lopullinen värisävy oli tavoitettu.

Loppujen lopuksi kakku lähti matkaan veljeni työpaikalle, jossa se joutui tiukan miesraadin hyppysiin ;) Suorasta puheestaan tunnettu sukupuoli äänesti kakun "tosi hyväksi", joten uskaltanen siis suositella sitä teillekin =)


Pohja:


Täyte:
Raparperitäyte
200 g mansikoita

Kuorrutus:
7,5 dl Flora Vispiä
7 rkl vanilliinikreemijauhetta

Koristelu:
Kissankellot


1. Valmista kakkupohja ohjeen mukaan.
Pohja on parasta valmistaa edellisenä päivänä,
jotta se on helpompi käsitellä.

Leikkaa kakku kolmeen osaan.
Tarvittaessa katso ohje leikkaamiseen.


2. Valmista kostutusliemi. Anna sen jäähtyä.
Liemenkin voi hyvin valmistaa edellisenä
päivänä, kunhan sen säilyttää jäähdytyksen
jälkeen suljetussa rasiassa jääkaapissa.


3. Ota sama irtopohjavuoka (tai samaa kokoa)
jossa paistoit pohjan. Laita leivinpaperia 
vuoan pohjalle. Laita sitten kakkupohjan
alin osa vuoan pohjalle.

4. Kostuta pohja. Tarvitset n. 1/3 osan liemestä.
Ota huomioon kuitenkin se, että pohjaa ei saa
kostuttaa liikaa, koska ylemmät kerrokset 
imeyttävät siihen kosteutta.


5. Valmista raparperitäyte.
Jälleen kerran voit valmistella jotain etukäteen:
raparperisoseen voit tehdä päivän, pari ennen
ja säilyttää sen kylmässä käyttöä varten.

Levitä puolet täytteestä kostutetun pohjalevyn
päälle. Viipaloi tai puolita mansikat ja painele
puolet niistä kevyesti täytteeseen.


 6. Paina päälle keskimmäinen kakkupohjalevy,
kostuta, levitä täyte ja lisää mansikat.
Paina kansilevy kevyesti päälle, kostuta ja peitä
kakku kuvulla tai käärimällä se muoviin.

Anna vetäytyä jääkaapissa ainakin kaksi tuntia, 
mutta mielellään seuraavaan päivään.

Huom! Jos tunnet tarvitsevasi, voit toki käyttää
reunakalvoja tai ns. leivinpaperikikkaa, 
mutta itse en tarvinnut sillä vuoan korkeus
riitti juuri ja juuri.


7. Ylemmässä kuvassa on pieni vinkki, kuinka
saada kakku kestämään tarjoilualustallaan.
Ota muutama pieni pala maalarinteippiä tai
kaksipuoleista teippiä ja liimaa ne alustaan.

Kakun alla oleva leivinpaperi kiinnittyy 
teippeihin ja pitää näin kakun paikallaan.


8. Irrota kakku vuoasta ja siirrä se tarjoilualustalle.


 
9. Vaahdota vispi.
Lisää vaniillinikreemijauhetta suhteella 2 rkl /
2,5 dl vispiä sekä sokeria makusi mukaan. 
Vaahdota vielä voimakkaasti kreemi-
jauheen lisäämisen jälkeen.


10. Tee kakulle ns. murureuna:
pursota leveällä tyllalla, esim. tässä koritylla,
leveät raidat kakun reunoille. Levitä sitten 
tasaisesti kakun reunoille.

Murureunan ei ole tarkoitus olla kokopeittävä,
vaan ainoastaan tasoittaa pinta pursotuksia
ajatellen; ne tarttuvat paremmin eivätkä murut
sotke pursotusta.

Levitä sitten kermaa tasainen kerros kakun
pinnalle.


 
11. Aloita reunapursotukset korityllalla,
ylempi kuva. 

Laita kakku jääkaappiin ja värjää osa kermasta 
mahdollisimman samansävyiseksi kuin kissan-
kellotkin ovat. Ota huomioon, että koska pasta-
väriä tarvitaan melko runsaasti, vaahto saattaa
hieman löystyä, joten kreemijauhettakin
tarvitaan yksi ruokalusikallinen enemmän.


12. Pursota sitten tähtityllalla siniset raidat
korityllalla pursotettujen raitojen väleihin.

Tasoita pienellä veitsellä  kakun pinnalle
nousseet pursotukset.


13. Vaihda sitten tähtitylla pussiin, jossa on 
valkoinen vaahto. Pursota sinisten raitojen
juurelle pienet tähdet sekä kakun pinnalle
kauniit kiehkurat.


14. Koristele kakku kissankelloin.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti