lauantai 14. toukokuuta 2011

Amerikkalaiset pannukakut


Himo näihin "ihaniin paksukaisiin" syntyi työpaikallani, jossa sain ensimmäistä kertaa elämässäni maistaa amerikkalaisia pannukakkuja. Olin myyty ensipuraisusta ja tiesin, että näitä on saatava kotiinkin. Ainoa keino tähän oli tietenkin luoda jälleen itse resepti, jonka lopputuloksena olisi mahdollisimman samankaltaisia, ihanan pulleita pannareita =D 

Amerikkalaiset pannukakut tehdään ehdottomasti niin, että munat ja sokeri vaahdotetaan ennen muiden ainesten lisäämistä.  Ripaus leivinjauhetta takaa kunnon kohoamisen.

Paistamiseen annettakoon vinkkinä, että paista mahdollisimman pienellä lämmöllä ja mahdollisimman pitkään. Pannukakun paksuus tekee sen, että ellei se ole toiselta puolelta tarpeeksi kypsä ja muutoin tarpeeksi hyytynyt, on kääntäminen hyvin hankalaa, jopa mahdotonta. Lisäksi taikinassa olevan sokerin takia pannukakku tummuu kypsyessään hyvin herkästi. Mietin muuten tuossa näitä paistellessani, että kuinka paljon vähemmän mulla ideoita ja mielitekoja olisikaan, jos ei leipätyö olisi ravitsemusten parissa ;) 

Lopuksi muuten pieni huomio, että tämä resepti starttaa jälleen uuden kategorian blogissani "Amerikan herkut".


3 munaa
3/4 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 rkl vanilliinisokeria
2 tl leivinjauhetta
2 dl kermaa (maitokin käy)
50 g voita


1. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, aivan niin kuin kakkupohjaa vatkattaessa.


2. Sekoita keskenään kuivat aineet ja siivilöi ne taikinaan. Lisää myös kerma sekä sulatettu ja jäähdytetty voi. Sekoita varovasti nostellen niin, että taikinaan ei ehdi muodostua sitkoa.

 
 Valitse paistamiseen pieni muna- tai blinipannu, niin saat kauniita, pulleita pannukakkuja. Tavallinen lettupannukin käy hätätapauksessa, mutta aivan yhtä muhkeaan lopputulokseen sillä ei yllä. Oman pannuni ostin juuri tätä varten Art Astiasta Lappeenrannasta, hintaa sillä oli noin kympin verran.

3. Laita liesi miedolle lämmölle (meidän asteikolla 1-6 käytin 3:a) ja odota, että pannu kuumenee. Laita taikinaa pannulle noin sentin paksuinen kerros. Levitä se tasaiseksi kevyesti öljytyllä lusikalla tai puulastalla. (Öljyämättömänä tarttuu taikinaan kiinni).

Paista pannukakkua, kunnes alapuoli on kauniin ruskea sekä pinta hyytynyt. Kääntääksesi "paksukaisen", ota kaksi puulastaa ja sujauta toinen pannarin alle toiselta puolelta ja toinen toiselta puolelta. Käännä pannari nopeasti ympäri ja paista edelleen kypsäksi.

Matalampireunaisen lettupannun kanssa voi onnistua kääntäminen yhdelläkin lastalla, mutta korkeareunaisemman pannun kanssa tarvitset ehdottomasti kaksi lastaa.

Muistutan vielä, että taikinan sisältämän sokerin takia pannari tummuu helposti, mutta paksuutensa takia se paistuu paljon, paljon hitaammin kuin tavallinen lettu. Siksi onnistumisen ehdoton edellytys on pieni lämpö ja hidas, maltillinen paistaminen.


4. Perinteisesti jenkit nauttivat pannarinsa vaahterasiirapin kanssa, mutta yhtä hyvin sopii myös erilaiset hillot ja marmeladit.


1 kommentti:

  1. Kuinka monta pannukakkua tästä reseptistä suunnilleen tulee?

    VastaaPoista