maanantai 23. toukokuuta 2011

Mansikka-raparperipiirakka


Olen odottanut kuin lapsi syntymäpäiväänsä sitä hetkeä, että pääsen keräämään penkistä ensimmäiset raparperin varret! Omalla pihallani on vielä jopa kinos lunta ja raparperin varretkin vielä melko pieniä, mutta vierailu anoppilassa toi Onnelaan koko kassillisen tuoreita, meheviä raparperinvarsia, jotka houkuttelivat leipomaan jos jonkinlaisia raparperiherkkuja.

Olen ihastunut ikihyviksi näihin levypiirakoihin - ne ovat helppoja ja nopeita valmistaa ja ovat siksi todella näppärää tarjottavaa kesäiseen kahvipöytään, kun tekemistä on muutakin kun hikoilla kuumassa keittiössä ;) Lisäksi levypiirakat ovat helppoja toteuttaa niin "tavallisena" kuin gluteenittomanakin versiona, ja hyvän pohjareseptin kanssa niillä on lukemattomia muuntelutapoja makuaineiden suhteen; lähes kaikki marjat ja hedelmät käyvät.

Olen lupaillut erityisruokavalioihin soveltuvia reseptejä, koska toki niitä noudattavat haluavat myös nauttia sesongin herkuista ilman pelkoa ikävistä sivuvaikutuksista. Siksi olisi aina hyvä varautua erityisruokavaliota noudattaviin vieraisiin ja leipoa vaikka pakkaseen pikkuisen hätävaraa. Isommissa juhlissa gluteeniton vaihtoehto on itsestäänselvyys.

Itselleni ehdoton edellytys gluteenittomaan leivontaan on se, ettei valmiista leivonnaisesta voi kuvitella, että kyseessä olisi jotenkin "erikoisempi" tuote. En voi sietää ajatusta murenevista, sitkeistä tai kuivista leivonnasta - gluteenilla tai ilman - ja siksi pyrinkin luomaan aina sellaisia reseptejä, jotka eivät tavallisten rinnalla häpeile. Mansikka-raparperipiirakankin testiryhmä sanoi piirakan olevan aivan gluteenillisen kollegansa veroista! ;)

Toinen juttu keliakian ohella, johon tulee kiinnittää huomiota, ovat laktoosi-intoleranssi ja maitoallergia. Ensiksi mainitussa voi toki käyttää laktoosittomia tuotteita, mutta täysin maidottomat tuotteet sopivat molemmille. Nyt halusin muistaa myös näitä "erityisryhmiä" ja lisäsin ohjeeseen riisimaitoa. 

Laitoin ohjeeseen muuten myös tavallisen, vehnäjauhoilla leivotun ohjeen niille, jotka haluavat tämän sellaisena toteuttaa.


Gluteeniton ja maidoton mansikka-raparperipiirakka

6 luomumunaa
2 dl luomuruokokidesokeria
100 g Sunnuntai maidotonta margariinia
2 dl luomuriisimaitoa
3 tl vanilliinisokeria
3 tl leivinjauhetta
7 dl Sunnuntai - vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta


 "Tavallinen" mansikka-raparperipiirakka
6 munaa
2 dl sokeria
6 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
3 tl vaniljasokeria
150 g margariinia tai voita
1,5 dl maitoa tai kermaa


Päälle kumpaankin:
4 dl raparperipaloja
250 g mansikoita



Vinkiksi kaupan hyllyjä kierrellessä;
^^ Sunnuntain "hopeanvärisessä pakkauksessa
oleva margariini on maidotonta. 
^ Riisimaitoa saa niin luomuna kuin
tavallisenakin. Löytyy maitotuotteiden
läheltä.


 1. Poista raparpereista punainen osa ja paloittele
pieniksi paloiksi.

Puolita mansikat. Pakastemansikoiden kanssa 
tämä onnistuu sulattamalla niitä 15 minuuttia
huoneenlämmössä ja halkaisemalla ne sitten
terävällä, sahalaitaisella veitsellä.


 2. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi, kovaksi
vaahdoksi.


 3. Sekoita keskenään kuivat aineet ja siivilöi
ne vaahdon joukkoon.

 4. Lisää riisimaito ja margariinisula ja sekoita
varovasti tasaiseksi taikinaksi.


 5. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uuni-
pellille. Kulmat voi leikata auki, niin piirakka
on helpompi irrottaa kypsänä paperistaan.

Tasoita pinta.


 6. Ripottele pinnalle ensin raparperipalat ja
sitten mansikanpuolikkaat. Sirottele vielä hieman
sokeria piirakan pinnalle.


7. Paista sitten 175 C:ssa, uunin alaosassa noin
30 minuuttia, eli kunnes piirakka on saanut 
kauniin kullanruskean värin ja reunat irtoavat
leivinpaperista.


8. Anna piirakan jäähtyä ja leikkaa se sitten paloiksi.
Piirakasta tulee yhteensä 20 kunnon palaa;
leikkaa leveyssuunnassa 5 ja pituussuunnassa
4 palaan. 

Tarjoilun kruunaa pallo (maidotonta) vaniljajäätelöä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti