maanantai 13. syyskuuta 2010

Kondensoitu maito



Tuote-esittelyt
Kondensoitu maito


Kondensoitu maito on viime aikoina alkanut nousta esille leivontapiireissä eikä suotta. Nyt teemmekin tutustumismatkan tuotteeseen ja sen käyttöön leivonnassa.


Kondensoitu maito on maitotiivistettä, joka valmistetaan haihduttamalla maidosta vettä niin paljon, että se tiivistyy noin neljännekseen alkuperäisestä tilavuudestaan. Useimmiten kondensoitu maito sisältää sokeria (noin 45%) mutta sitä saa myös makeuttamattomana, jolloin siitä on erillinen merkintä pakkauksessa.

Kondensoitu maito pakataan metalliseen säilyketölkkiin, jossa se säilyy pitkiä aikoja (toki avaamattomana). Avatun purkin sisältö kannattaa siirtää esim. muovi- tai lasiastiaan ja säilyttää jääkaapissa, jossa se säilyy muutamia päiviä.

Makeutettua kondensoitua maitoa käytetään yleensä jälkiruuissa ja leivonnassa. Se on suosittua varsinkin venäläisessä kulttuurissa. Muualla maailmalla sitä käytetään myös suklaan ja makeisten valmistamiseen, leivän päällä ja sekä jäätelön ainesosana.

Lähde: Wikipedia




Kondensoidun maidon keittäminen

Kondensoidusta maidosta saadaan keittämällä herkullista toffeeta. Kannattaa kokeilla!


1. Ota hieman huonompi kattila, laita maitopurkki sinne
ja lisää haaleaa vettä niin, että purkki peittyy reilusti.

Laita sitten kattila liedelle ja kuumenna kunnes vesi kiehuu.
Tällöin etiketti alkaa irrota. Se kannattaa poistaa vaikkapa
haarukkaa apuna käyttäen. Varo kuumaa höyryä!


2. Keitettäessä toki haihtuu vettä. Tarkkaile siis kattilaa
ja lisää tarvittaessa kuumaa vettä.

Sopiva keittoaika on noin puolitoista tuntia.


3. Nosta kattila pois liedeltä ja kaada kuuma vesi pois.
Anna purkin jäähtyä.

Keitetty, avaaton purkki säilyy pitkäänkin, joten sitä
ei ole kiire käyttää ja sen voi keitellä hyvissä ajoin
ennen käyttöä.

Avaa purkki ja sinulla on paksua, kauniin vaaleanruskeaa,
herkullista toffeeta!


Huom! Hyvin varustelluista päivittäistavarakaupoista sekä nettiputiikeista saa valmiiksi keitettyä kondensoitua maitoa.

Tuotteen käyttöä blogissa;
- Onnelan kermatoffee
- Toffeemuffinsit
- Toffeevaahto

12 kommenttia:

  1. Oiii! Kiitos tästä! itse ostin tätä kokeeksi ja olen vain pohtinut että mitähän sille tarkalleen ottaen pitäisi tehdä, nyt selveni kummasti. Kiitoskiitos :))

    VastaaPoista
  2. Hyvä jos oli apua :D Tuo toffee on nimittäin niin ihanaa että toi keittely kyllä kannattaa. Ja tosiaan mulla se on aina porissu siinä kotihommien ohella =) Mulla on muuten tulossa yksi uusi reseptikin kondensoidun maidon käyttöön ;)

    VastaaPoista
  3. OMG :D:D:D Häkellyin suunnattomasti... Katsoin googlen kuvahausta hakusanalla 'kondensoidun maidon keittäminen' ja huomasin että jollakin on samaa "maitoa" kuin minulla ja siellähän paljastui vielä SAMA KATTILA missä aina keittelen maitoa!! :D kiiitos ohjeista! =)

    VastaaPoista
  4. Heh =D Joo ja toi on vielä sellanen vanhan talon oston yhteydessä "siirtynyt" iänvanha kattilanroisko =D Siks se varmaan sopiikin tohon niin hyvin, kovin uutta kattilaa kun eu oikeen uskalla käyttöön ottaa =D ...Toivottavasti tästä on jonkinlaista iloa sulle... :D

    VastaaPoista
  5. Vielä sama Anomuumi täällä kirjoittelee! Huomenna banoffee päivä ja kondesoitua maitoa taas keittelen! =) Meillä kyseinen kattila on nimetty markomaitokattilaksi! =D

    VastaaPoista
  6. Voi ei, mun täytyy tunnustaa, et mulla on sivistyksessäni niin iso aukko, että en oo koskaan vielä tehny banoffeeta :D Täytyy varmaan pistää itekin kattila tulille ja ruveta keittopuuhiin - jos tuo klassikko vaikkas tulis kokeiltua =DD

    Hah hah, markomaitokattila :D Aika osuva nimitys :D Meillä on kanssa sellanen vanhempi kattilanroisko mikä kulkee aina vaan tässä yhdessä nimenomaisessa käytössä... :D

    VastaaPoista
  7. joopps itse asiasta vähän tietäväisen keitin omalla uusimmalla kattilallani. :/ mutta oikeestaan siitä ei kuitenkaan tullu mitään muuta ko sitä liimaa oli joka paikassa ja se oli aika työlästä irrotettavaa. ehkä pari naarmua. Suosittelen kuitenki huonon kattilan käyttöä :)

    VastaaPoista
  8. Joo mä huomasin saman et jos kerran pari keittää vähä paremmaski kattilas ni ei viel tee muuta ku et sitä liimaa tosiaan on joka paikassa :D

    Nyt alkaa toi valmiiks keitetty mallikin olla paremmin saatavilla kaupoissa. Robinhoodista sitä itse hiljattain löysin ja saatoin hamstrata innostuksissani varastoonkin :D

    VastaaPoista
  9. Auttaisko jouku asiassa, et onko kondelsoitumaito caramel valmista jo ostaessa??? ei ole kokemusta kyseisestä tuotteesta :)

    VastaaPoista
  10. Heissan, ja kääk! Keittelyt juuri menossa. Samaa Markomilkkiä on purkki kiehuvassa vedessä, ja kaikkialta muualta olen nähnyt että pitäisi keittää 3h, ja sinun ohjeessasi on vain 1,5h, eli kummallakohan tässä pitäisi mennä? Bannoffeeta olen tekemässä

    VastaaPoista
  11. Kyllä se keksitty Neuvostoliitossa 50-luvulla. Itse sieltä kotoisin

    VastaaPoista
  12. voi googlata vaikka "sgushenoe moloko"

    VastaaPoista