tiistai 14. syyskuuta 2010

Kahvinkeittimen puhdistaminen

Kahvinkeitin on monessa keittiössä sellainen laite, jota käytetään useamman kerran päivässä.

Moni on tarkka siitä, millainen keitin on, toisille taas kelpaa vähän edullisempikin aparaatti. Omaa keittiötämme koristaa Moccamaster (eikä meille enää muuta tule ellei löydy vielä parempaa) ja eron edelliseen, 15 euron keittimeen huomaa kyllä siinä missä eron yön ja päivän valoisuudessa.

Mutta kuinka moni on tarkka siitä, mitä on keittimen sisällä?

Keittimestään kannattaa pitää huolta muutenkin kuin pyyhkimällä sitä ulkopuolelta. Säännöllinen puhdistus keittimen sisäosille on myös tarpeen.

Kaupassa myydään "kalkinpoistoa" keittimille. Se on yksi keino puhdistaa keitin, mutta koska itse suosin ympäristöystävällisiä menetelmiä kaikessa puhtaanapidossa, niin kannatan vanhaa kunnon konstia puhdistaa kahvinkeitin etikalla ja soodalla!

Näillä aseilla käymme siis piilolian kimppuun! Jos keittimen puhdistusväli on venähtänyt tai peräti jäänyt kokonaan tekemättä, nyt se kannattaa tehdä. Saatat yllättyä ;)


1. Mittaa keittimeen 1 dl väkiviinaetikkaa ja 1 rkl ruokasoodaa. Anna kuplia ja sihistä. Samalla voit harjata vesisäiliön sisäpintoja. Hammasharja soveltuu tähän erinomaisesti.

Tämä puhdistava seos valuu siis myös keittimen sisäosiin.

Anna seoksen vaikuttaa 15 min ja lisää sitten kylmää vettä maksimirajaan asti.


2. Laita keitin nyt päälle ja odottele. Kannattaa ihan huvin vuoksi kurkistaa kahvipannuun, mitä veden mukana tulee ulos. Näky voi olla melko karmaiseva;

Meillä puhdistetaan keitin säännöllisesti,
silti näky on tämä.


3. Katkaise välillä virta keittimestä ja lisää säiliö täyteen puhdasta vettä. Huuhtele näin keitintä 4-5 kertaa, jolloin etikan ja soodan maut varmasti poistuvat.


4. Keittimen osat kannattaa myös pestä kunnolla säännöllisesti; käsinpesuna liottaen kuumassa pesuainevedessä ja sen jälkeen tiskiharjalla harjaamalla huolellisesti. Pesukoneessa pesu on helppoa ja irrottaa tehokkaasti likaa.

Pinttyneitä tahroja voi poistaa myös kahvipannusta etikka-sooda-seoksella. Liota 10 min ja harjaa pannu huolellisesti.

Sopiva puhdistusväli on kerran kuukaudessa.


Sitten nauttimaan puhtaammasta kahvista!

3 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä :0) työnsin moccamasterini yläkaappiin; koska se oli niin saastainen. Nyt juon taas hyvää kahvia kotona.

  VastaaPoista
 2. =D Hyvä et tää ei ollut ihan turha artikkeli =D Vähän mietin et mitähän ihmiset tuumii jostain kahvinkeittimen puhdistusohjeesta, mut ei se sit ihan turha ole ollut. =)

  On sitä kahvia jotenkin mukavampi juodakin kun tietää et se on puhdasta - ja keitinkin näyttää varsin erilaiselta puhdistusoperaation jälkeen =)

  VastaaPoista
 3. Höh, ei meidän keittimestä lähtenyt mitään!

  Innolla menin putsaamaan...

  VastaaPoista