tiistai 10. elokuuta 2010

Kinkkulevypiirakka

Levypiirakat on nopeita ja helppoja valmistaa ja lisäksi herkullisia. Mehevä piirakka maistuu vaikkapa iltapalana teen tai kahvin kanssa. Lisäksi se on loistavaa evästä tai toimii vaikka illanistujaisten suolapalana, kun se tarjotaan lämpimänä ja raikkaan salaatin kanssa.

Täytevaihtoehtoja on yhtä paljon kuin tekijöitäkin. Täytteisiin on helppo soveltaa oman perheen mielimakuja. Täytteen pääraaka-aineena voi olla esimerkiksi kinkku, jauheliha tai salami, joihin voi sitten yhdistää oman makunsa mukaan riisiä, kasviksia, kananmunaa... 

Itse teen usein tällaisen yksinkertaisen kinkkutäytteen, johon toki voisi lisätä vaikkapa vielä herkkusieniä. Ja taidanpa joskus kokeilla levypiirakkaa broileritäytteelläkin!


1 annos rahkavoitaikinaa

250 g kinkkusuikaleita
3 dl kypsää riisiä

2 kananmunaa
mausteita
öljyä



1. Painele rahkavoitaikinaa helpommin kaulittavaan
muotoon.


2. Kaulitse se sitten suorakulmion muotoiseksi.


3. Leikkaa reunat pizza- tai taikinapyörällä.
Nosta taikinalevy pellille leivinpaperin päälle.

Voit toki leikata levyn kahteen osaan erilliseksi
pohjaksi ja kanneksi, mutta jättämällä palan
yhtenäiseksi sinulla on ainakin yksi vuotamaton sauma :D

Itse nostan toisen puolen lautasen päälle,
josta se on helppo sitten taittaa kanneksi.

Huom. Säästä reunapalat!
Niistä voi ottaa muotilla koristeita päälle.


4. Sekoita jäähtynyt riisi, kinkkusuikaleet  ja mausteet
sekä öljy.

Itse käytän mausteina aromisuolaa, pippurisekoitusta
ja valkosipulia.

Öljy mehevöittää täytettä ja sitoo sitä
niin ettei se leikattaessa murene piirakasta
niin helposti.


5. Suikaloi kananmuna:
aseta se leikkuriin niin kuin viipaloidessa.
Käännä se sitten toisinpäin ja paina;
saat siistejä suikaleita.


6. Lisää täyte toiselle puolelle piirakkaa.
Jätä reunoille tilaa.


7. Käännä kansi päälle.


8. Painele reunat kiinni haarukalla.
Oikein kaunista reunasta on vaikea saada,
mutta ainakin pysyy kiinni.

Koristele piirakka taikinasta otetuilla kuvioilla
ja voitele se munalla.

9. Paista piirakkaa 175 C:ssa n. 30 min.


10. Leikkaa paloiksi ja nauti!
Piirakka maistuu parhaimmalta lämpimänä.

2 kommenttia:

  1. Ons e hyvä että munaleikkurin käyttökin on havainnollistettu. Eihän sitä kakikki osaisi muuten käyttää

    VastaaPoista
  2. :D Ei sitä tiedä koskaan :D Ehkä pointti nyt oli kuitenkin se suikalointi ;)

    VastaaPoista