sunnuntai 22. elokuuta 2010

20 vinkkiä onnistuneeseen leivontaan

1. Aloita hygieniastasi; poista kello ja sormukset sekä mahdolliset rannekorut. Pese kädet huolella. Kynsien tulisi olla lyhyet ja siistit etenkin käsillä työstettäviä taikinoita valmistettaessa.

2. Varaa lähelle kaikki tarvittavat aineet ja tarvikkeet.

3. Laita uuni lämpeämään hyvissä ajoin, jos leivot leivinjauheella tai soodalla kohotettavia leivonnaisia.

4. Käytä puhtaita välineitä.

5. Mittaa ainekset tarkasti.

6. Uunit ovat aina hieman erilaisia ja omalle uunillesi sopiva paistolämpötila ja/tai –aika voi poiketa aina hieman ohjeessa mainitusta.

7. Hyvällä voitelulla ja vuoan jauhottamisella on iso merkitys kakkujen onnistumisessa. Aloita kakun valmistus siitä.

8. Kuohkeimman vaahdon saat käyttämällä huoneenlämpöistä rasvaa tai munia.

9. Kun vatkaat kermaa tai munia, muista, että kulhon ja vatkaimen tulee olla täysin puhtaita ja kuivia. Kosteassa tai rasvaisessa kulhossa ne eivät vaahtoudu.

10. Kakkua leivottaessa kuivat aineet kannattaa aina sekoittaa ensin keskenään.

11. Älä vaivaa tai sekoita liikaa taikinaa, joka sisältää leivinjauhetta. Esimerkiksi kakkutaikinaan ei saa muodostua paljoa sitkoa.

12. Paistaessasi murokakkua rengasvuoassa, paina keskelle kouru lusikalla. Näin kakun pinnasta tulee tasainen.

13. Anna kakun jäähtyä vuoassaan niin kauan, että pystyt pitelemään vuokaa paljain käsin. Silloin kakku on valmis kumottavaksi.

14. Kakkuvuokaa ei pitäisi koskaan pestä pesuaineella. Se voi vaikeuttaa seuraavan kakun irrottamista vuoalla. Ei siis konepesua, ei tiskiaineita; harja ja lämmin vesi riittävät.

15. Soodaa käytetään vain taikinoihin, jotka sisältävät jotain hapanta (kuten piimä) tai kun taikinassa on siirappia.

16. Hiivataikinoilla on muutama muistisääntö. Neste ei saa olla liian kuumaa, koska tällöin hiiva palaa eikä toimi. Neste ei saa myöskään olla liian kylmää, koska silloin hiivan toimiminen ei käynnisty ja kohoamista ei tapahdu. Optimaalinen nesteen lämpötila tuorehiivalle on 37 astetta (kädenlämpöinen).

17. Kuivahiivaa käytettäessä neste saa olla lämpimämpää kuin tuorehiivan kanssa, eli noin 42 astetta. Kuivahiiva sekoitetaan aina pieneen määrään jauhoja ja sitten vasta nesteeseen.

18. Hiivataikinaa valmistaessasi muista, että pehmeästä taikinasta syntyvät parhaimmat leivonnaiset - vaikka kiinteämpi taikina onkin helpompi käsitellä.

19. Hiivataikinoille yleensä riittää n. 30 min kohotus. Tunti voi olla liikaa ja kun leivonnaisia kohotetaan vielä ennen paistoa, saattaa hiiva alkaa käymään.

20. Leivonnaiset kannattaa siirtää pois pelliltä heti kun ne on otettu uunista. Tällöin pohja ei kovetu ja leivonnaisen ylimääräinen kosteus (varsinkin suurikokoiset leivonnaiset) pääsee haihtumaan.


Leipomisen iloa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti