maanantai 28. helmikuuta 2011

Toscakuorrute

Toscakuorrute on melkoista herkkua ja kiistaton toscakakun kruunu. Rapea, kullankeltainen kuorrute on kuitenkin ihanaa myös monen muun leivonnaisen päällä. Vinkkejä onkin tulossa blogiin useampi. Aikaisemmin olen julkaissut blogissa toscapullat, joissa käytin koemielessä valmista toscakuorruteseosta, mutta pitää muiataa, että itsetehty on aina itsetehty!

Toscakuorrute on hyvin helppoa tehdä ja valmistuukin kohtuullisessa ajassa. Itse käytän aina toscakuorrutteessa ruokosokeria, mutta tavallinenkin käy erinomaisesti. Itseasiassa tuohon muuten tarkennus, suosin sokereissa luomuversiota siinä missä monessa muussakin keittiön kaapeista löytyvässä tuotteessa.

Tässä teille nyt Onnelasta perusteellinen ohje herkullisen toscakuorrutteen valmistamiseen =) Yksi annos riittää yhden toscakakun tai halkaisijaltaan n. 27 cm olevaan pyöreään piirakkaan.150 g mantelilastuja
100 g voita
1 dl ruokosokeria
1 dl kermaa
1 rkl vehnäjauhoja

1. Sulata voi kattilassa. Lisää kerma, sokeri ja mantelilastut ja kuumenna miedolla lämmöllä pohjaa myöten sekoitellen, kunnes sokeri sulaa.

2. Lisää seokseen vehnäjauho. Älä "kippaa" koko lusikallista kerralla, vaan ripottele pikku hiljaa jauho seoksen joukkoon samalla koko ajan sekoittaen.

3. Kiehauta kuorrute kokoon eli lämmitä seosta niin, että se alkaa kuplia ja saostua. Sopiva keittelyaika on lämpötilasta riippuen 10-15 minuuttia, kauempaa kuorrutetta ei tosiaan tarvitse eikä kannataakaan kuumentaa, koska tällöin siitä saattaa tulla sitkeää. 

Kokoonkeittäminen on onnistunut kun siitä ei enää erotu eri raaka-aineita ja kun aineksista on muodostunut yhtenäinen massa. 

Keittelyn aikana kuorrute alkaa saada kaunista keltaista väriä, joka alkaa taittua ruskeaan mitä pidempään seosta kuumennetaan. Tämä johtuu karamellisoitumisesta, jonka sokeri yhdessä voin (ja kerman) kanssa saa aikaan.

Valmis kuorrute on paksuhkoa mutta mehevää, jolloin sitä on helppo levittää leivonnaisten päälle.

Tavanomaisimmin toscakuorrute lisätään paistamisen loppupuolella, jonka jälkeen leivonnaista paistetaan vielä noin 10 minuuttia. Tuona aikana kuorrute saa kauniin ruskean värin ja rapean pinnan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti