perjantai 11. helmikuuta 2011

Mustanpekan Pekonipiiras


Kukaa pelkää kaloreita? =D Suurena pekonin, sipulin ja myös mustapekkajuuston ystävänä päätin yhdistää nämä kolme raaka-ainetta ja leipoa niistä myös miehiseen makuun sopivan perjantai-illan suolapalan. Sopii loistavasti nautittavaksi hyvän oluen kanssa ;)

Raaka-aineistaan ja sisältämästään runsaasta rasvamäärästä huolimatta piiras ei missään nimessä tihku rasvaa, kunhan muistaa pari juttua. Ensinnäkin, pohjataikina tuntuu varmaan hieman "kuivalta" sitä käsitellessä, koska siinä on melko reilusti jauhoja verrattuna rasvan määrään. Tämä kuitenkin on oleellista, sillä jauhojen määrä on suorassa yhteydessä siihen, kuinka taikinassa oleva rasva käyttäytyy. Riittävällä jauhomäärällä saadaan tarpeeksi kiinteä pohjakin.Lisäksi on tärkeää muistaa välttää liikaa rasvan käyttöä sipulien ruskistamisessa sekä valuttaa pekonit paistamisen jälkeen.

Suolan käyttöä kannattaa myös rajoittaa niin pohjassa kuin täytteen kermassakin - pekoni ja juustot antavat mielestäni aika paljon suolaisuutta piirakkaan.


Pohja:
100 g margariinia
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa

Täyte:
2 dl sipulikuutioita
175 g pekonia
70 g Mustapekka-tuorejuustoa
2,5 kermaa
3 munaa
½ tl suolaa

Pinnalle:
50 g juustoraastetta


 1. Valmista pohjataikina; Nypi pehmeä rasva
ja jauho sekä suola murumaiseksi seokseksi.
Painele taikina halkaisijaltaan n. 27 cm olevaan
piirakkavuokaan.

Reunojen ei tarvitse olla kovin korkeat.


 2. Ruskista sipulikuutiot kevyesti pienessä
tilkassa öljyä. 


  3. Paloittele pekonit.
Kuumenna sitten pannu oikein kuumaksi ja 
kypsennä pekonit kauniin ruskeiksi ja rapea-
reunaisiksi.

Valuta pekonit talouspaperin päällä.


 4. Kuutioi sitten Mustapekkajuusto.


 5. Esikypsennä pohjaa 175 C:ssa noin 10 min.
Esikypsennys auttaa siinä, ettei täytteen
rasva imeytyisi niin paljoa piiraspohjaan.


 6. Ota pohja uunista ja lisää sen päälle ensin
sipulikuutiot, sitten pekonit ja lopuksi juusto-
kuutiot.


 
 7. Sekoita kulhossa kerma, munat ja suola.
Kaada seos piirakkavuokaan. 
Ripottele pinnalle juustoraastetta.


8. Paista piirasta vielä noin 20 minuuttia, 
eli kunnes täyte on hyytynyt ja pinta saanut
kauniin kullanruskean värin.

Anna hieman jäähtyä ennen tarjoilua.

Piiras sopii hyvin myös valmistettavaksi
edellisenä päivältä. Parhaalta se kuitenkin
maistuu lämpimänä, joten sitä kannattaa
lämmittää ensin hieman uunissa.

2 kommenttia: