tiistai 14. syyskuuta 2010

Toffee Latte


Puhtaalla kahvinkeittimellä on hyvä keitellä, ja sen sekä saapuneen syksyn kunniaksi ja lämmikkeeksi tehdään herkullista toffeelattea.

Vahvan kahvin voi jokainen määritellä mielessään itse, mutta minä laitoin kahvia 2 mittaa yhtä kupillista kohden eli puolet normaalia enemmän.

Kinuskikastike voi olla valmista tai sitten voit tehdä kastikkeen itse; tuttu 1:1 kermaa ja fariinisokeria. Kiehauta vain sen aikaa, että ainekset sulavat tasaiseksi kastikkeeksi. Tälläinen "pikaversio" ei kovetu lainkaan samalla tavalla kuin pitkään keitetty kuorrutuskinuski.

Kuohkea maitovaahto ei ole juttu eikä mikään tavalliselle kotikokillekaan, vaan onnistuu yllättävän helposti ja nopeasti, joten sitä ei työläyden pelossa kannata jättää välistä. =)

Idea Toffee Latteen lähti vanhasta Yhteishyvän liitteestä, mutta siellä ohje oli vähän toisenlainen.


2 annosta

2 dl vahvaa kahvia (tai espressoa)
2 dl kuumaa maitoa
4 rkl kinuskikastiketta

maitovaahtoon 2 dl maitoa


Suodata kahvi, kuumenna maito ja valmista maitovaahto;
kuumenna maitoa kattilassa samalla koko ajan vispaten
kierrevispilällä, kunnes sinulla on kuohkeaa, ilmavaa vaahtoa:



Annostele kinuskikastike, kahvi ja kuuma maito kuuman
kestävään mukiin tai lasiin. Sekoita, kunnes kastike sulaa.
Koristele juoma runsaalla annoksella maitovaahtoa.


Vielä asiaa maitovaahdosta!
Itse käytin vaahdotukseen rasvatonta maitoa,
koska muuta maitoa meillä ei koskaan kotona ole.
Ammattilaistahoilta on kuulunut, että ainakaan
koneellisessa vaahdotuksessa se ei ole paras
mahdollinen vaihtoehto, vaan sopivin on
n. 2% rasvaa sisältävä maito, josta
tulee täyteläisempi ja kestävämpi vaahto.


4 kommenttia:

  1. Mitä maitoa käytit vaahdotukseen? Miulle on jääny jostain sellanen mielikuva et vain rasvaton maito vaahtoutuu?

    VastaaPoista
  2. Rasvatonta maitoa käytin, juurikin siksi että mulle on jotenkin kanssa jäänyt ajatus siitä että vain rasvaton maito tosiaan vaahtoutuisi. Pitäisiköhän se lisätä tuohon ;) Täytyy kai ottaa selvää viisaammilta =)

    VastaaPoista
  3. Kahviammattilaisena sanoisin, että rasvattomasta maidosta saa kovimman vaahdon, mutta ei parasta. Vaahdon kuuluu olla pehmeää, eikä mikään iso kökkö siinä kahvin päällä. Täysmaidosta tulee paras ja makukin on siinä kohdillaan ;)

    VastaaPoista
  4. ISO KIITOS anonyymille ystävällemme tästä tiedosta! =)

    VastaaPoista