lauantai 25. helmikuuta 2012

Pizzataikina

Omatekoinen pizza on monen kotikeittiön klassikko, tuttu jo lapsuusajalta. Jokainen herkuttelija täyttää pizzan itselleen mieluisilla täytteillä ja siksi koen niiden suhteen ohjeistuksen olevan tarpeeton. Mutta, viidakkorumpu on kumissut viestiä kyökeistä; tilausta pomminvarmalle pizzapohjaohjeelle olisi! Vastauskuminaa rummutukseen tulee tässä.


Hyvä ja oikeaoppinen pizzapohja on ohut mutta mehevä ja reunoilta rapea. Onnistunut pizzataikina syntyy hienojakoisilla vehnäjauhoilla, tuoreella hiivalla, raikkaalla vedellä sekä sopivalla määrällä hyvää rasvaa. Taikinan tulee vaivata huolellisesti jotta siihen saadaan riittävästi ensisijaisen tärkeää sitkoa ja napakkuutta.

Itse taikinan kohottaminen ei ole välttämätöntä, mutta sen työstämistä pohjaksi helpottaa, jos taikinaa muotoillaan ensin ja annetaan levätä ennen kaulintaa. 

Parhaat pizzat täytetään reilusti mutta silti kohtuudella; näin myös pohja kypsyy eikä muutu vetiseksi. Täyttäminen aloitetaan pizzakastikkeesta, sitten laitetaan juustoraaste ja seuraavaksi varsinaiset täytteet, joiden päälle voi vielä halutessaan ripotella kevyesti juustoa ja lisätä valkosipulimurskaa. Paisto tapahtuu lyhyessä ajassa ja korkeassa lämpötilassa. Jos uunissa on kiertoilmaominaisuus, sitä kannattaa ehdottomasti käyttää.

 
Minun käyttämäni pizzataikinan ohje on Myllyn Paras Durumvehnäjauhopussin kyljestä. Nimenomaan kyseisiä jauhoja käytän aina myös taikinan valmistukseen.


Ohjeesta tulee pohja joko yhdelle pellilliselle tai kahteen keskikokoiseen pyöreään pizzaan.


3 dl vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
50 g margariinia (80%) tai voita
(vaihtoehtoisesti !½ dl öljyä)
3 dl durumvehnäjauhoja

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liota siihen hiiva sekä lisää suola. Alusta taikinaan puolet jauhoista, lisää rasva ja sitten loput jauhot. Vaivaa taikina hyvin...

...koneella;
käytä taikinakoukkua. Anna koneen pyöriä pienellä teholla kunnes taikina ei enää tartu koukkuun eikä astian reunoille.

...käsin;
ota taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle. Vaivaa lujilla otteilla huolellisesti.


Valmis taikina on napakka, kimmoisa ja lujasitkoinen yhtenäinen massa.


Aloita taikinan työstäminen pizzapohjaksi muotoilemalla sitä
jo hieman haluamaasi muotoon. Jätä sitten se lepäämään
noin 15 minuutiksi.
 

Nyt taikina on jo hieman kohonnut ja siksi sitä
on huomattavasti helpompi kaulia.  


Kaulitse taikina mahdollisimman ohueksi,
aivan parin millin paksuiseksi.

Liian ohut taikina ei kuitenkaan saa olla, ettei
se repeä.

Huom. Jos kaulinta jostain syystä epäonnistuu,
"myttää" taikina ja aloita alusta toisen kuvan
ohjeiden mukaisesti.


Ohenna vielä hieman reunoja sormin painelemalla.

Tämän jälkeen voit täyttää pizzan.


Paista pizzaa 250 C:ssa koosta riippuen noin
7-9 minuuttia pienemmät
8-12 minuuttia isommat.

4 kommenttia:

 1. Näyttää kyllä kieltämättä rapean herkulliselta reunalta. =)

  VastaaPoista
 2. Tätä täytyy kokeilla...näyttää hyvältä.

  VastaaPoista
 3. Hyvå peruspohja, jos haluaa kokeilla yhtä pizzaa, laita vaan 1dl vettä, oikeaoppisesti pohjan jauhomäärää ei lasketa vaan taikinan tulee olla tosi napakkaa käteen. Jos öljyn laittaa loppuvaiheessa se pitää vaivata hyvin ja heittää joukkoon jauhoa ettei tule rasvainen pinta. Lämpimään nesteeseen tehdyn taikinan voi myös kohottaa jääkaapissa, kohoaa kyllä! (kokemusta pizzanleipomisesta on 3v), Pohjan saa parhaiten kaulittua kun käyttää paljon jauhoja, toki jos tosiaan pellille laittaa niin sitä ei tarvi kääntää, mut paremmin sen saa pyöreäksi kun voi pöydällä pyörittää ympyrää.. Mie paistan pizzat 300 asteessa, mut sit ei voi olla ku 5 min suunnilleen tai alkaa reunat palaa! Palamisen estämiseksi täytteet reunoille saakka. jos käyttää salamia, muista että juusto valuu reunoille kun salami on rasvasta. Mieluummin salamipizzaan juusto ensin ja salamit sen päälle. Jos on tomaattiallergisia, pohjalla voi käyttää tomaattimurskan sijaan vaikka ananasmurskaa.

  VastaaPoista
 4. Niin ja tosiaan jos oikeanlaisen haluaa tehdä, jauhot kasataan keoksi pöydälle, tehdään keskelle kuoppa mihin kaadetaan vesi ja siitä aletaan muotoilla

  VastaaPoista