lauantai 4. kesäkuuta 2011

Tuulihatut


Tuulihattu on klassikkoleivonnainen, joka nousee useasti esille pohdittaessa "suupalatarjottavia". Tuulihattu itsessään on hyvin neutraalin makuinen ja koska taikina ei sisällä sokeria eikä suolaa, on siihen helppo yhdistää niin makeita kuin suolaisiakin täytteitä. Variaatioita on yhtä monta kuin on tekijöitäkin joten vain oma luovuus on tuulihattujen täyttämisen rajana.

Itse suosin tuulihattuja makeina pikku herkkuina. Juontaakohan tämä lapsuudesta, jolloin teimme tuulihattuja yhdessä äidin kanssa. Keittiössä oli melkoinen huiske ja vilinä kun kaksi pientä käsiparia tunki joka välissä sekoittamaan taikinaa. Lopuksi saimme nostella lusikoilla taikinakokkareet pellille. Meidän perheen vakiotäyte oli banaanitäyte - eli ihan yksinkertaisesti kermavaahtoon sekoitettua hienonnettua banaania. Viimeisistä tuulihatuista tapeltiin aina veljeni kanssa kovaäänisesti =D

Jos et ole vielä kokeillut tätä leivonnaisten veteraania, nyt on siihen sopiva hetki. Onnelan moneen kertaan testatulla reseptillä ja tarkoilla vaiheohjeilla onnistut.

Lopusta löydät vinkkejä niin suolaisiin kuin makeisiin täytteisiin.
 

100 g voita
2 dl vettä
1½ vehnäjauhoja
3 munaa




1. Laita voi ja vesi kattilaan, mielellään teflonpohjaiseen.
Lisää vehnäjauhot hyvin sekoittaen. Jatka kuumentamista,
kunnes taikina irtoaa kattilan reunoista ja on yhteinäistä
massaa. Ota kattila pois liedeltä ja anna sen jäähtyä täysin.


2. Lisää munat yksi kerrallaan, eroteltuna keltuainen valkuaisesta, 
massan joukkoon koko ajan voimakkaasti vatkaten.


3. Laita taikina pursotuspussiin, jossa on isosuinen tähtitylla.
Pursota haluamasi kokoisia tuulihattuja leivinpaperille
pellin päälle. 

Voit myös yksinkertaisesti nostella kahdella lusikalla 
taikinanokareita.

Muistathan pursottaessasi, että suupaloiksi tarkoitetut
tuulihatut ovat yleensä jonkin verran pienempiä kuin
leivoksiksi tarkoitetut tuulihatut, joissa on myös usein
runsaammin täytettä.

4. Paista uunin keskiosassa 200 C:ssa noin 20 minuuttia.
Kohotusainetta ei tosiaan tarvittu, sillä nyt taikinassa
oleva vesi höyrystyy, jolloin myös tuulihattu kohoaa.

Kypsä tuulihattu on kullankeltainen, kevyt, onteloinen
sisältä ja ryhtinsä säilyttänyt.

Huom! Älä avaa uunin luukkua paistamisen aikana, 
sillä tällöin tuulihatut voivat lässähtää.

Anna tuulihattujen jäähtyä kunnolla.
Sitten halkaise ja täytä haluamallasi täytteillä
Täytteen voi sen rakenteesta riippuen joko
lusikoida tuulihatun sisään tai pursottaa sinne.


Täytevinkkejä:
- marjat / hillo / marmeladi ja kermavaahto
- erilaiset makurahkat
- suklaavaahto 
- maustetut tuorejuustot + makua antava raaka-aine, esim. lohi



Onnelassa haluttiin kaikkien marja- ja raparperiherkkujen keskelle ripaus suklaata.  Siksi tuulihatut täytettiin ihanalla suklaa-appelsiinivaahdolla, joka sopisi loistavasti myös kakkujen täytteeksi. Rakenteensa vuoksi se on erinomaista pursotettavaa ja soveltuisi siten vaikkapa cup cakejen pursotettavaksi kuorrutteeksi.

 
Suklaa-appelsiinivaahto
1 dl kermaa
100 g appelsiinituorejuustoa
2 rkl appelsiinimehua
2 rkl erikoishienoa sokeria
90 g tummaa suklaata

Vaahdota kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon tuorejuusto. Sulata sitten suklaa ja lisää se yhdessä appelsiinimehun ja sokerin kanssa. Sekoita varovasti nostellen. Laita vaahto jääkaappiin n. 15 minuutiksi, jolloin suklaa hieman tukevoittaa vaahdon rakennetta. Tämän jälkeen vaahto on valmista pursotettavaksi.



1 kommentti: