perjantai 5. elokuuta 2011

Mustaherukka-valkosuklaakakku

Mustaherukka ja valkosuklaa kohtaavat jälleen - tällä kertaa täytekakussa. Makea valkosuklaa taittaa hiuksenhienosti mustaherukan kirpakkuutta ja näin nämä kaksi luovat täydelliset puitteet niin makeasta kuin vähän raikkaammistakin leivonnaisista pitäville.

Yksi pieni uusi vinkki ohjeeseen sisältyy - nimittäin vispikerman ja Flora Vispin yhteiskäyttö. Moni kaipaa kakkuunsa aitoa kerman makua, mutta Flora Vispi on paitsi kevyempää, myös monen mielestä paremmin vaahtoutuvaa ja helpommin pursotettavaa. Itse olenkin toisinaan yhdistänyt näiden kahden hyvät ominaisuudet sekoittamalla niitä keskenään 1:1 ja kuorruttamalla kakun tällä vaahdolla. Seokselle Flora Vispi antaa kuohkeutta ja osaltaan vähentää rasvan kokonaismäärää, kun taas vispikerma antaa aidon kerman makua ja tuo tukevuutta vaahtoon. Erinomaista käytettäväksi myös pursotuksissa.


Pohja:

Kostutus:

Täyte:
200 g valkosuklaata
5 dl kermaa
6 dl mustaherukoita
4 liivatelehteä
2 rkl vettä
sokeria maun mukaan (n. 1,5 dl)

Päälle:
2 dl vispikermaa
2 dl Flora Vispiä
100 g valkosuklaata karkeaksi raastettuna
mustaherukoita
mustaherukan lehtiä


1. Valmista sokerikakkupohja edellisenä päivänä oman ohjeensa mukaisesti.

2. Valmista vaniljamaito. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

3. Leikkaa pohjat (ks. tarvittaessa erillinen ohje).

4. Pingota irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Laita sen päälle kakun pohja ja kostuta.

5. Valmista nyt täyte; soseuta mustaherukat sauvasekoittimella mahdollisimman tasaiseksi soseeksi. Vaahdota kerma. Sulata valkosuklaa (ks. tarvittaessa erillinen ohje) ja sekoita se varovasti nostellen kermavaahdon joukkoon. Lisää nyt sokeri ja mustaherukkasose ja sekoita vaahtoon. 

6. Kuumenna vesi kiehuvaksi, purista liivatelehdet mahdollisimman kuivaksi ja sulata ne veteen. Sekoita huolellisesti ja kaada sitten ohuena nauhana täytevaahdon joukkoon. Sekoita nyt koko massaa huolellisesti mutta varovasti ja hitaasti.

7. Kaada kostutetun kakkupohjalevyn päälle puolet täytteestä. Laita sitten päälle keskimmäinen levy, kostuta ja lisää loput täytteestä. Paina varoen kansi täytekerroksen päälle ja kostuta sekin kevyesti. Nosta kakku kylmään hyytymään ja maustumaan, mielellään seuraavaan päivään saakka. 

8. Irrota kakku vuoasta, poista leivinpaperi ja nosta kakku tarjoilualustalleen. Vaahdota kerma ja levitä se laineikkaasti kakun pinnalle. Huom. Kannattaa ensin tehdä kermasta ns. murureuna ja levittää sitten varsinainen koristeellisempi kerros. Kauniit laineet saat ihan tavallisella lusikallakin, itse käytin tähän palettiveistä.

9. Raasta valkosuklaa raastinraudan isommalla puolella (kuuman kesäpäivän pikkuvinkkinä kerrottakoon, että jääkaappikylmä leivontasuklaa on kaikkein helpoin raastaa ilman että sulaa sekunnissa sormiin). Ripottele suklaaraastetta joka puolelle kakkua.

10. Koristele kakku mustaherukoilla ja niiden lehdillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti