maanantai 11. huhtikuuta 2011

Lime curd eli limetahna

Lime curd & orange curd Onnelan tapaan

Erilaiset fruit curdit eli hedelmätahnat ovat olleet paljon esillä leivonta- ja ruokablogeissa. Muiden innoittamana Onnelassakin kokeiltiin kaupasta valmiina saatavaa lemon curdia ja lime curdia, mutta... pettymys oli suuri kaiken sen hehkutuksen jälkeen! Ei vaan sopinut maku ollenkaan Onnelan leipurin suuhun. Liikaa sokeria, liian vähän sitrusta, kuului arvio. Joku kuitenkin miellytti. Nimittäin rakenne. Samettisen pehmeää ja siloista. Siitä saikin sitten leipuri tuuman. Voisiko Onnelassa valmistaa itse yhtä sileää, mutta herkullisempaa tahnaa?



Lime curd on yhdistelmä makeaa ja kirpeää herkullisen ja monikäyttöisen tahnan muodossa. Se sopii esimerkiksi paahtoleivän päälle, kakkujen ja torttujen täytteeksi ja nautittavaksi vaikkapa maustamattoman jogurtin kanssa.

Lime curd on hiukan yleisemmän lemon curdin serkku. Hyvä perusresepti jättääkin mukavasti muunteluvaraa makuvaihtoehdoissa; sitruunan ja limen lisäksi ihanaa tahnaa saa vaikkapa appelsiineista ja vadelmasta.

Onnelan ohjetta tarkasti noudattaen saat silkkisen sileää curdia. Huom. Ohjekuvat on otettu orange curdin valmistamisesta, mutta se on sama kaikille hedelmätahnoille.


Lime curd
1½ dl limemehua
3 munaa
1½ dl hillosokeria
50 g voita

Orange curd
Ohje on muuten sama kuin lime curdin,
mutta sokeria riittää 1 dl (appelsiinilajista
hieman riippuen).

Tee näin:

 1. Purista hedelmistä mehu.
Tuore, vastapuristettu mehu on curdin
valmistamisessa tärkeää, sillä se antaa
tahnalle raikkaan maun.

2. Siivilöi mehu huolellisesti tiheän
siivilän läpi.


 3. Paloittele voi pieniksi kuutioiksi.
Curdia valmistaessa tulee aina käyttää
aitoa voita, margariinit eivät tähän käy.


 4. Lisää mehu, munat ja sokeri (sekä mah-
dollinen kuoriraaste) teflonpinnoitettuun 
kattilaan tai korkeareunaiseen paistokasariin.


 5. Kuumenna kohtalaisella lämmöllä
(asteikolla 1-6 sopiva on 5).

Sekoita samalla varovasti ja riko munien
rakenne. Varo vatkaamista.


 6. Kun seos höyryää, lisää joukkoon voi.
Sekoita mahdollisimman varovasti,
ettei seos edelleenkään vaahtoudu. 

Sekoita kuitenkin huolellisesti pohjaa
myöten, ainekset sekoittuvat nesteeseen
tasaisesti.


 7. Kuumenna tahnaa vielä noin 5 minuuttia
eli kunnes se sakenee ja muuttuu kastike-
maiseksi. 


8. Kaada sitten seos purkkiin / purkkeihin.
Itse saan tällä ohjeella yhden isomman
purkillisen. 

Purkki kannattaa täyttää, aivan kuten
hilloakin säilöessä, aivan pintaansa
asti, jolloin sinne ei jää ilmaa. 

Tahna säilyy jääkaapissa noin
kaksi viikkoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti