keskiviikko 9. helmikuuta 2011

Banaanikakku


Moni on törmännyt kaupan hyllyllä herkkuun nimeltä banaanikakku ja ohjettakin on peräänkuulutettu. Itse halusin toteuttaa oman versioni tästä jo lähes klassikoksi muodostuneesta kakusta ja sitä varten suoritin pienen googletuksen internetin ihmeellisen maailman runsaassa kakkutarjonnassa. Paljon löytyikin ohjeita banaanikakulle, mutta ne sisälsivät kaupassa myytävän version tavoin lähes poikkeuksetta hilloa ja kermavaahtoa tai kreemiä eikä oikeasta banaanista ollut tietoakaan. Minä kuitenkin kaipasin nimenomaan aitoa banaania kakkuun makua antamaan ja luomaan oikeutusta nimelle.

Lapsuudestani muistin vanhan hyvän yhdistelmän, banaani ja suklaa, jotka yleensä päätyivät yhdessä pirtelöksi pienen herkkusuun lasiin. Tämän vanhan tutun makuyhdistelmän halusin kaivaa nyt muistoista tähän päivään ja täytyy sanoa että erinomaisesti ne vieläkin toisilleen sopii. =) 

Tässä pääsin ensimmäistä kertaa käyttämään FunCakesin "Fruit Fondantia", suorasuomennettuna hedelmäkuorrutetta, selkokielellä maustettua sokerimassaa. Näitä on saatavilla eri makuisina ja aina makuun sopivassa värissä, mm. appelsiini/oranssi ja suklaa/ruskea. Massaa on saatavilla useissa leivontatarvikkeita myyvissä verkkokaupoissa.

Fruit fondant on paitsi ihanan makuista myös todella miellyttävää käsitellä. Joustavuus ei ehkä ollut aivan samaa luokkaa kuin vaahtokarkkimassan makuisessa siskossaan, mutta en itse kokenut sitä haitaksi. Se toimii erinomaisesti kerman kanssa; kuorrute ei ime kermasta liikaa kosteutta itseensä eikä näin ollen vety ja sula ruman näköiseksi kuten marsipaani tekisi. Kuorrute on siisti vielä seuraavanakin päivänä. Itse asiassa uskoisin, että tämä massa kaipaa nimenomaan kerman tai jonkin muun hieman kosteutta sisältävän kuorrutteen alleen eikä esimerkiksi rasvapohjaista kreemiä, koska tällöin massa saattaisi kovettua, sillä kreemistä se ei saa lainkaan kosteutta, jota tämä massa kuitenkin vähän tarvitsee pysyäkseen hyvin leikkautuvana.

Suklaista makua kakku saa iki-ihanasta Nutellasta sekä vaahdotettavasta suklaakastikkeesta. Huomaathan, että kastike vaahtoutuu ainoastaan kylmänä; laitathan sen siis jääkaappiin ainakin pari tuntia ennen käyttöä. 


Pohja:

Kostutus:
1 dl vaniljamaitoa

Väliin:
Nutellaa
2½ banaania

Suklaavaahto:
2 dl vaahtoutuvaa suklaakastiketta
2 liivatelehteä
2 rkl vettä

Kuorrutus:
1 dl kermaa
250 g banaaninmakuista sokerimassaa
vihreää sokerimassaa




Ylhäällä tämä "banaanikuorrute".
Hyvin samankaltainen pakkaus kuin on
vaahtokarkin makuisessakin massassa.

Alempana vanha tuttu Nutella sekä Rainbown 
vaahtoutuva suklaakastike.



1. Valmista kääretorttupohja.
Anna jäähtyä.

Tee leivinpaperista banaaninmuotoinen
"muotti" ja leikkaa sen avulla ensimmäinen
pohjakappale kääretorttulevystä.

Leikkaa sitten kaksi levyä lisää, kuitenkin
niin, että seuraava levy on aina edellistä
noin sentin reunoiltaan kapeampi.


 
 2. Kostuta alimmainen pohjalevy kevyesti.
Pullasuti on paras apuväline kostutettaessa
näin ohuita pohjia. 

Levitä pohjan päälle ohut kerros Nutellaa.
Viipaloi banaanit ja asettele viipaleet pohjan
päälle.

Nutella antaa paitsi ihanan suklaisen maun,
mutta toimii myös erinomaisena tarttuma-
pintana liukkaille banaaniviipaleille, jotka kovin
helposti lipsuvat kakun välistä pois :D

Tässä välissä kakku kannattaa nostaa kylmään.


 
3. Valmista suklaavaahto:
Vaahdota suklaakastike. Lisää joukkoon
varovasti sekoittaen liivatelehdet, joita on
ensin liotettu kylmässä vedessä 10 minuuttia,
jonka jälkeen ne on liotettu kiehuvaan veteen.

Nosta vaahto jääkaappiin 10 minuutiksi, 
että se ehtii hieman jähmettyä.

Levitä sitten vaahtoa banaaniviipaleiden päälle.


 
 4. Tee toinen kerros samalla tavalla. 
Levitä sitten suklaavaahtoa myös 
kakun reunoille. Nosta sitten kakku
jääkaappiin noin kahdeksi tunniksi.

Kuorruta hyytynyt kakku kermavaahdolla.

 
5. Kaaviloi kuorrutemassa muutaman 
millin paksuiseksi levyksi.

Nosta levy sitten kakun päälle niin, että
toiseen päähän jää peittämätöntä aluetta.
Painele massalevy kakun päälle varovasti,
ettei siihen jää ilmakuplia. Leikkaa sitten
alareunoista ylimääräinen massa pois.


 
6. Valmista sitten banaaninlehdet.
Ne ovat suuria, vihreitä lehtiä
jotka ovat todella helppoja tehdä.

Leikkaa kaulitusta sokerimassa-
levystä isohko lehti ja tee siihen 
lehtisuonet vaikkapa tällaisella
koristeleikkurilla. Varovasti painaen
saat kauniit suonet ilman että leikkaat
koko lehteä. 

Tarvitset koosta riippuen 2-3 lehteä.
Itselläni on kolme tässä.

Liitä nyt lehdet aiemmin kuorruttamatta
jääneeseen osioon niin, että ne kääriyty-
vät banaanin päälle kauniisti.

Kiinnittymistä banaanin ja toisen 
kuorrutteen pintaan voit auttaa lisäämällä
lehden alle tipan sokerikuorrutetta tai
elintarvikeliimaa. 


 
Nyt puuttuu enää banaanin "ruskeat
raidat" jotka tehdään sivelemällä 
paksulla pensselillä sulaa suklaata
viivamaisesti kakun pintaan.


Ihanan suklaista ja mehevää!

8 kommenttia:

  1. Kiitos Hönttäsein! Tää on sellainen tuplasuklaatuplabanaanikakku... Varmasti riittää makuja :D

    VastaaPoista
  2. Ai kun ihana! Tykkään banaanista kakuissa :)

    VastaaPoista
  3. Tosi hieno kakku, ja varmasti myös makoisa! :)

    VastaaPoista
  4. mistä ostit tuon fruit fondantin?

    VastaaPoista
  5. Eli tilasin www.leipurinputiikki.fi
    Maku tosiaan yllätti positiivisesti, suosittelen kokeilemaan! =)

    VastaaPoista
  6. Leivoin tänään tällaisen pojan 2-vuotisjuhliin. Aivan ihana oli!!! Ainut, että tein tupla-annoksen tuota suklaavaahtoa, ja melkein kaikki meni. Samaten käytin varuilta 2 pakettia fruit fondantia (kaulintataitoni kun on rajalliset). Mutta siis toooosiiii hyvää, ja siis myös aikuiset tykkäsi tosi paljon. Ja vielä, tosi hyvä toi sun kääretorttupohjan ohje, se siirtyy kyllä mun vakkariresepteihin. :)

    VastaaPoista