tiistai 19. huhtikuuta 2011

Kaakaovaahto

Kaakaovaahto on helppo ja nopea vaihtoehto, kun halutaan käyttää pursotuksissa suklaan makuista vaahtoa, mutta suklaaganachen tekoon ja jäähdytykseen ei ole aikaa. Sulan suklaan yhdistäminen kermaan taas saattaa tuntua hankalalta, mutta kaakaovaahto onnistuu aina, myös lapsilta. =)

Kaakaovaahto sopii erinomaisesti kakkujen ja muffinsien koristeeksi.


2,5 dl kermaa
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
½ dl sokeria

Kaada kulhoon kerma ja sokeri ja siivilöi joukkoon kaakaojauhe. Vatkaa sitten normaalisti vaahdoksi. Jos mahdollista, anna vaahdon tekeytyä kylmässä 15 minuuttia ennen käyttöä.

Huom. Kaakaojauhe hieman tukevoittaa vaahtoa, joten vaniljakreemijauhetta ei tässä tarvita.


perjantai 15. huhtikuuta 2011

Isot narsissit


 Pienten narsissien ohjeen yhteydessä annoin lupauksen toisestakin narsissiohjeesta. Nyt tehdäänkin puhtaan valkoisia, suurempia kukkasia, jotka vaativatkin hieman edeltäjiään enemmän työvaiheita sekä sorminäppäryyttä tekijältään. Anna taitojesi puhjeta kukkaan!


Tarvitset:
Muotoilualustan
Pallopäisen muotoilutyövälineen
Simpukkapäisen muotoilutyövälineen
Grillitikun
Liljamuotin
Sokerikuorrutetta
Valkoista sokerimassaa
Keltaista sokerimassaa
Riisinuudelia
Oranssia tomuväriä
Kuivatuskupit ja foliota


1. Kaulitse valkoinen sokerimassa muutaman
millin paksuiseksi levyksi. Ota siitä kuvio
liljamuotilla (itse käytin keskikokoista).

Leikkaa kuviosta kaksi terälehteä pois.
Sitten, leikkaa pieni viilto kahden toisiaan
lähimpänä olevan lehden väliin ja asettele
lehdet symmetrisesti toisiinsa nähden.


2. Ohenna sitten terälehtiä. 
Aloita keskeltä, pyörittäen palloa kärkeä 
kohti.


3. Tee sitten sama reunoille.
Tarkkaile samalla lehden muotoa,
siitä ei saa tulla liian pyöreä,
vaan kärjessä pitää olla myös
suippoutta.


5. Painele sitten grillitikulla lehtiin juovia.



7. Tämän jälkeen tee tikulla syvennys 
jokaisen lehden keskelle.



 
8. Asettele kukat kuivumaan foliolla
vuorattuihin kuivatuskuppeihin.
Munakupit ovat tässä käteviä.


 8. Tee sitten toinen samanlainen kuvio,
lisää tippa sokerikuorrutetta (tai elintarvike-
liimaa) aikaisemmin kuivumaan laitetun
kukan keskelle ja nosta toinen lehdykkä
siihen päälle. Paina varovasti pallopäisellä
muotoilutyövälineellä kukan keskeltä, 
että lehdykät kiinnittyvät toisiinsa hyvin.


9. Muotoile sitten keltaisesta sokerimassasta
pieni pötkö.


10. Paina pallopäisellä muotoilutyöväli-
neellä melko syvä syvennys pötköön.


11. Tämän jälkeen, ohenna ja "röpelöitä"
keskustan reunoja simpukkapäisellä
muotoilutyövälineellä.

12. Värjää sitten röpelöreuna oranssilla
tomuvärillä.


13. Laita tippa sokerikuorrutetta kukan
keskelle ja paina pallopäisellä 
muotoilutyövälineellä keskusta 
kiinni kukkaan.


14. Tee kukalle heteet riisinuudelista.
(Ks. tarkemmin aikaisempi narsissiohje.)



maanantai 11. huhtikuuta 2011

Lime curd eli limetahna

Lime curd & orange curd Onnelan tapaan

Erilaiset fruit curdit eli hedelmätahnat ovat olleet paljon esillä leivonta- ja ruokablogeissa. Muiden innoittamana Onnelassakin kokeiltiin kaupasta valmiina saatavaa lemon curdia ja lime curdia, mutta... pettymys oli suuri kaiken sen hehkutuksen jälkeen! Ei vaan sopinut maku ollenkaan Onnelan leipurin suuhun. Liikaa sokeria, liian vähän sitrusta, kuului arvio. Joku kuitenkin miellytti. Nimittäin rakenne. Samettisen pehmeää ja siloista. Siitä saikin sitten leipuri tuuman. Voisiko Onnelassa valmistaa itse yhtä sileää, mutta herkullisempaa tahnaa?



Lime curd on yhdistelmä makeaa ja kirpeää herkullisen ja monikäyttöisen tahnan muodossa. Se sopii esimerkiksi paahtoleivän päälle, kakkujen ja torttujen täytteeksi ja nautittavaksi vaikkapa maustamattoman jogurtin kanssa.

Lime curd on hiukan yleisemmän lemon curdin serkku. Hyvä perusresepti jättääkin mukavasti muunteluvaraa makuvaihtoehdoissa; sitruunan ja limen lisäksi ihanaa tahnaa saa vaikkapa appelsiineista ja vadelmasta.

Onnelan ohjetta tarkasti noudattaen saat silkkisen sileää curdia. Huom. Ohjekuvat on otettu orange curdin valmistamisesta, mutta se on sama kaikille hedelmätahnoille.


Lime curd
1½ dl limemehua
3 munaa
1½ dl hillosokeria
50 g voita

Orange curd
Ohje on muuten sama kuin lime curdin,
mutta sokeria riittää 1 dl (appelsiinilajista
hieman riippuen).

Tee näin:

 1. Purista hedelmistä mehu.
Tuore, vastapuristettu mehu on curdin
valmistamisessa tärkeää, sillä se antaa
tahnalle raikkaan maun.

2. Siivilöi mehu huolellisesti tiheän
siivilän läpi.


 3. Paloittele voi pieniksi kuutioiksi.
Curdia valmistaessa tulee aina käyttää
aitoa voita, margariinit eivät tähän käy.


 4. Lisää mehu, munat ja sokeri (sekä mah-
dollinen kuoriraaste) teflonpinnoitettuun 
kattilaan tai korkeareunaiseen paistokasariin.


 5. Kuumenna kohtalaisella lämmöllä
(asteikolla 1-6 sopiva on 5).

Sekoita samalla varovasti ja riko munien
rakenne. Varo vatkaamista.


 6. Kun seos höyryää, lisää joukkoon voi.
Sekoita mahdollisimman varovasti,
ettei seos edelleenkään vaahtoudu. 

Sekoita kuitenkin huolellisesti pohjaa
myöten, ainekset sekoittuvat nesteeseen
tasaisesti.


 7. Kuumenna tahnaa vielä noin 5 minuuttia
eli kunnes se sakenee ja muuttuu kastike-
maiseksi. 


8. Kaada sitten seos purkkiin / purkkeihin.
Itse saan tällä ohjeella yhden isomman
purkillisen. 

Purkki kannattaa täyttää, aivan kuten
hilloakin säilöessä, aivan pintaansa
asti, jolloin sinne ei jää ilmaa. 

Tahna säilyy jääkaapissa noin
kaksi viikkoa.