torstai 30. joulukuuta 2010

Pesupähkinät

Vihreiden arvojen ja entistä luontoystävällisempien elintapojen ollessa nyt tapetilla, havahtuu miettimään omia vaikutuskeinojaan Äiti Maan suojelemiseksi. Yksinkertaisilla arkipäivän valinnoilla voi tehdä paljonkin ja juuri tämänkaltaisia, helposti arjen kiireessä toteutettavia "ekotekoja" tavallinen ihminen kaipaa.
Normaalit pesuaineet ovat herättäneet varsinkin viime vuosina paljon keskustelua. Monia tuntuu epäilyttävän niistä mahdollisesti ennen kaikkea vaatteisiin jäävät fosfaattijäämät. Keskusteluissa aiheesta on paljon fiktiota, mutta on siinä jotain todenperääkin. Jäämät tosin voidaan minimoida riittävällä huuhtelulla sekä pesuaineen oikealla annostelulla. Lisäksi veden kovuus on yksi vaikuttava tekijä tässäkin asiassa.

Pesupähkinät ovat fosfaattijäämiä sekä luontoa ajatellen erinomainen vaihtoehto. Seuraavassa hieman asiaa niistä ja käytön havainnollistusta.
Alkuperä: Pesupähkinät eivät nimestään huolimatta ole pähkinöitä, vaan Sapindus Mukorossi-puun hedelmiä, "luumarjoja". Näitä puita kasvaa villeinä trooppisilla alueilla ympäri maailman, mutta kuitenkin pääasiassa Etelä-Kiinassa ja Intiassa, jossa pesupähkinöiden käytöllä on pitkät perinteet paitsi pesuaineena, myös luonnonmukaisessa lääkinnässä.


Ekologisuus: Pesupähkinät ovat alkutuote, joka saadaan keräämällä ne elävistä puista. Tämä ei vahingoita millään tapaa puuta, joka saattaa tuottaa jopa 200-300 kiloa satoa vuodessa useiden vuosikymmenten ajan. 

Pähkinöiden keräämis- ja käsittelyvaiheet tarjoavat työtä paikallisille ihmisille. Usein pesupähkinätuotanto kuuluu sertifioinnin piiriin, joka takaa sen, ettei työvaiheissa ole käytetty lapsi- tai halpatyövoimaa. (Itse käyttämäni merkki ei ole sertifioitu, mutta Maailmankauppojen liitto on vieraillut intialaisessa tuottajayhteisössä ja tällöin todennut tuotannon täyttävän kaikki Reilun kaupan kriteerit.)  Lisäksi tuotanto kunnioittaa vanhoja perinteitä sekä paikallisesti voimakasta kulttuuria, jonka mukaan metsiä ei tuhota vaan niistä pidetään huolta. Muunmuassa näistä syistä pesupähkinät ovat ekologinen vaihtoehto perinteisille, teollisesti tuotetuille pesuaineille.


Käyttö:  Pesupähkinän vaikuttava aine on kuumaan veteen liukeneva saponiini. Ne puhdistavat tehokkaasti ns. normaalia likaa, mutta niillä ei ole valkaisevaa vaikutusta eivätkä ne poista vaikeimpia tahroja. Pesupähkinät ovat käsittelemättömiä; ne on poimimisen jälkeen puhdistettu ilman kemikaaleja ja kuivattu auringossa. Siksi niistä ei jää kemiallisia jäämiä.


Pyykinpesu: Pesupähkinät tarvitsevat vähintään 30 C lämpötilan toimien aina 95 C asti. Alhaisissa pesulämpötiloissa pesupähkinöitä ei voi käyttää, koska tällöin niiden kuorista ei liukene puhdistavaa ainetta.
Pesupähkinät soveltuvat kaikille tekstiileille, mukaan lukien villa, silkki ja pellava. Puhdistavaa ainetta ei liukene huuhteluohjelman aikana eikä niistä myöskään jää pyykkiin terveydelle haitallisia kemiallisia jäämiä tai voimakkaita tuoksuja - tästä syystä ne sopivatkin hyvin allergikolle.

Koneellista pyykinpesua varten annostellaan pieneen, suljettavaan kangaspussiin noin neljä kuorenpuolikasta. Pussi laitetaan koneen rumpuun ja ohjelma valitaan normaalisti. Samoja pähkinöitä voi käyttää kahdesta kolmeen kertaan, joten ne voi pyykinpesun välissä laittaa kuivumaan odottamaan seuraavaa käyttöä. (Itse olen käyttänyt pähkinöitä toistamiseen, kosteana, heti seuraavaan koneelliseen ja hyvin ovat tehonneet.) Huuhteluainetta ei tarvitse käyttää lainkaan, sillä pesupähkinät jättävät pyykin miellyttävän pehmeäksi. Pienenä vinkkinä kuitenkin kerrottakoon, että toiset lisäävät huuhteluainelokeroon muutaman tipan luonnollista, eteeristä öljyä, joka antaa pyykille ihanan tuoksun.


Muu käyttö: Pesupähkinöistä voi myös valmistaa "pesunestettä"; laita 5-6 kokonaista kuorta litraan vettä, keitä 10 minuuttia ja anna jäähtyä. Valmis neste siivilöidään, jonka jälkeen sitä voi käyttää esimerkiksi shampoona ja suihkusaippuana. Lisäksi se soveltuu hyvin lemmikkieläinten pesuun.


Hävittäminen: Käytetyt pähkinät voi laittaa biojätteeseen.


Oma arvio: Olen käyttänyt nyt pesupähkinöitä muutaman kuukauden. Lähdin liikkeelle testausmielessä melko isoin ennakkoluuloin - tuntui uskomattomalta että joku täysin luonnollinen tuote voisi pestä pyykkini tehokkaasti. Lisäksi olin kuullut kaikenlaisia kokemuksia pesupähkinöiden käytöstä, mm. siitä että pyykkiin jäisi epämiellyttävä tuoksu. Yllätyin, kun pesutulos normaalilikaiselle pyykille oli todella hyvä eikä pahasta hajusta ollut tietoakaan. Myöskään huuhteluainetta ei ihan oikeasti tarvittu. 

Nykyään pesen pesupähkinöillä poikamme (taaperoikäinen) kaikki vaatteet, liinavaatteemme sekä kaiken vaalean pyykkimme. Joskus käytän sitä myös vähän likaantuneeseen tummaan pyykkiin. Valkopesuun olen joskus käyttänyt lisänä hieman valkaisevaa pesuainetta, jota ei kuitenkaan tällöinkään tarvita läheskään niin paljoa kuin ilman pähkinöitä pestessä. Käytännössä siis niillä pestään lähes kaikki pyykkimme. Ja näin tulee olemaan jatkossakin.

Suosittelen ainakin kokeilemaan pesupähkinöitä - ne eivät ole kalliitakaan ja niiden käyttö on helppo ja hyvä tapa ottaa askel kohti ekologisuutta. =)


Täältä voit hankkia pesupähkinöitä:
Hyvinvoinnin tavaratalo http://www.hyvinvoinnin.fi
SAMU Pesupähkinät 350 g pakkaus, tästä linkistä 
WUP Pesupähkinät, kokeilupakkaus, tästä linkistä


Lähteet:
Wikipedia
Hyvinvoinnin Tavaratalo
SAMU Pesupähkinäpakkaus

5 kommenttia:

 1. Ei ole tullut vielä testattua, mutta kuullut pesupähkinöistä olen ennenkin. Innostavaa ja maistuvaista uutta vuotta 2011 :D

  VastaaPoista
 2. Jos tulee saumaa / mielenkiintoa, kokeile ihmeessä :D Nää kyllä musta tuntu ensin viherintoilijoiden hapatukselta mut huomasin että ihan oikeasti toimiva juttu. Samaten sulle sinne Mansikkamäkeen =D

  VastaaPoista
 3. Minulla on jäänyt pesupähkinät käyttämättä... Mielestäni pesutulos ei ollut lähellekään yhtä hyvä kuin nestemäisellä Omolla.

  VastaaPoista
 4. Myönnettäköön, et tuossa on perääkin, mutta hankala verrata luonnonmukaista ja teollista pesuainetta keskenään - teollinen on tehokas ihan toisella tapaa ja siksi sitä meillä käytetään mm. autonrassaushommia tekevän miehekkeen vaatteiden pesuun ja muuhun tosi likaiseen pyykkiin.

  Etunsa kummassakin =D

  VastaaPoista
 5. Mie pesen lähes pelkästään pesupähkinöillä. Lisäksi käytän sappisaippuaa tahranpoistoon. Joskus valkoisen pyykin sekaan laitan vähän ruokasoodaa valkaisemaan. Etikkaa joskus huuhteluun värien kirkastamiseksi ja pyykin raikastamiseksi. Käytän yleensä 60-asteen ohjelmaa, jotta lika lähtee ja toisaalta hygieniasyistä, sillä perheessä on vauva. Vauva on myös syy pesupähkinöiden käytön aloitukseen; halusin välttää kemikaalijäämiä vaatteissa ja leluissa.

  VastaaPoista