torstai 24. maaliskuuta 2011

Vinkkejä leipurille

Leivonnassa on paljon pieniä niksejä, joiden avulla on helpompi päästä onnistuneeseen lopputulokseen. Ja niitä tuskin koskaan kuulee liikaa! Isomummon keittokirjoja tutkiessani löysin kirjan "Hyvä kokki" (Wsoy), jossa oli lueteltu "Vinkkejä leipojalle". Lukaisin vinkit läpi ja totesin että joukossa oli monta oikein hyvää niksiä. Hieman muokaten syntyi erinomainen niksilista kaikille kotileipureille!


- Anna valmiin kakun jäähtyä vuoassaan n. 5 minuuttia ennen sen kumoamista. Jäähtyessään kakku pienenee ja irtoaa vuoasta helpommin.
- Jos joudut paistamaan kakun lasivuoassa, laita vuoka uunipellin päälle. Tällöin kakku ruskistuu myös vuoan ulkopuolelta.
- Marenki on hyvä paistaa alumiinifoliolla vuoratulla pellillä, jolloin sen kypsyyden voi todeta siitä, että se irtoaa helposti alustastaan. 
- Piparkakkumuotti irtoaa taikinalevystä helposti, kun sen kastaa jauhoihin jokaisen painalluksen jälkeen.
- Kakku on kypsä, kun sen reunat alkavat irrota vuoasta tai kun hammastikulla pistettäessä kakun paksuimpaan kohtaan tikkuun ei jää yhtään taikinaa. 
- Kääretorttulevy ei repeile, jos kumoat sen sokeroidulle paperille heti uunista otettuasi, täytät ja käärit rullalle. Erilaiset kreemit sekä kermavaahto lisätään tietenkin vasta jäähtyneelle pohjalle. Kuitenkin, jos käytät vaikkapa hilloa JA kermavaahtoa, levitä hillo jo lämpimälle pohjalle.
- Muro- ja voitaikinaleivonnaiset kohoavat hyvin, kun niitä pidetään kylmässä ennen paistamista.
- Leivonnaisten voiteluun voi munan sijasta käyttää siirapilla maustettua vettä, maitoa tai mustaa kahvia.
- Jos keltuaisia jää jostain käyttämättä, säilyvät ne jääkaapissa 1-2 päivää peitettyinä hyvin. Niitä voi käyttää vaikkapa vaniljakastikkeen suurustamiseen, majoneesiin tai lemon curdin valmistamiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti