torstai 2. kesäkuuta 2011

Marjatarteletit


Innokkaana esittelen teille reseptin, joka vastaa neljään lupaukseen / pyyntöön: marjaisia leivonnaisia, pikkuherkkuja, makeita tarjottavia kesän juhlapöytään ja hyvä ohje tarteleteille.

Hyvien tartelettien ehdoton onnistumisen edellytys on kunnon raaka-aineet. Pohjia ei voisi kuvitellakaan tekevänsä margariiniin, se olisi täydellinen pyhäinhäväistys sanalle tarteletti. Täytekreemin tulee olla täydellisen sileää ja herkullista ja koko komeuden kruunaa tuoreet marjat. 

Pohjat valmistetaan tähän tarkoitukseen erikseen varatuissa metallisissa leivosvuoissa - muffinsivuoat voi tässä kohtaa unohtaa täysin. Vuoat vuorataan taikinalla ja vuokaan ripotellaan - yllätys yllätys - kuivia herneitä! Herneet estävät pohjan kohoamisen niin, että syvennys peittyisi liiaksi, mutta pohja kuitenkin pääsee kypsymään tarpeeksi. Myös linssejä tai papuja voisi niin uskoakseni kokeilla.

Näiden ihanuuksien teossa on monta vaihetta, mutta lupaan, että vaiva todellakin palkitaan: suussasulavat pikkumakeat häviävät tarjottimelta ennen kuin ehdit sanoa "tarteletti"!

20 kpl

Murokupit:
100 g voita
½ dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vanilliinikreemi:
2,5 dl kermaa
1,5 dl vanilliinikreemijauhetta
1 rkl vanilliinisokeria

Koristeeksi:
Marjoja (tässä mustikoita)

Kiille:
2 dl vettä
1,5 dl Hyytelösokeri Multia


 1. Valmista murotaikina:
Nypi pehmeään rasvaan sokeri ja jauhot sekä
leivinjauhe. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.

Huom. Voit vähentää sokerin määrää,
mutta silloin vehnäjauhojen määrää tulee 
vastaavasti hieman lisätä. 


 2. Ota pieni pala taikinaa, pyöritä siitä käsissäsi
pieni pallo ja painele se leivosvuoan pohjalle
ja reunoille. Älä laita taikinaa liian paksulti,
koska leivinjauhe kohottaa sitä paistettaessa.

Huom! Hyväkuntoisia, teflonpintaisia vuokia
ei tarvitse voidella, sillä taikinan sisältämä
voi tekee sen, että kupit kyllä irtoavat vaikkei
rasvaa enää vuokaan laitakaan.


 3. Täytä vuoka lähes kokonaan kuivilla herneillä.
Jätä vain vähän reunoja näkyviin.


4. Paista pohjia 175 C:ssa 12 minuuttia. 


 5. Ota vuoat pois uunista ja anna jäähtyä niin,
että pystyt käsittelemään niitä.

Kaada herneet pois vuoasta ja tarvittaessa auta
vaikka lusikalla.

 6. Tässä näet kypsän murokupin.
Se on reunoilta kauniin kullanruskea ja pohjasta
kypsä. Herneet ovat painaneet kuoppia kuppiin
ja näin tehneet tilaa täytteelle.


 7. Kumoa kupit leivinpaperille ja anna jäähtyä
kunnolla, pohja ylöspäin.


 
8. Valmista täytekreemi juuri ennen käyttöä;
Vaahdota kerma. Jätä vaahto hieman pehmeämmäksi,
kuin pursotuskäyttöön tarkoitettu kerma.
Lisää vaahdon joukkoon vaniillinikreemijauhe
ja -sokeri samalla nopeasti vatkaten.
Maista sokerin sopiva määrä - happamien marjojen
kuten herukoiden kanssa sokeria saa olla kreemissä
hieman enemmän.


9. Laita kreemi pursotinpussiin ja leikkaa sen 
päähän aukko. Pursota kreemiä murokuppeihin niin,
että pinta on hieman reunaa ylempänä.


 10. Koristele sitten tarteletit mustikoilla tai muilla
marjoilla. Itse jouduin, ikävä kyllä, käyttä-
mään pakastemustikoita, kun tuoreita ei ole 
saatavana vielä.


11. Valmista kiille:
Kiehauta vesi kattilassa. Lisää hyytelösokeri ja
sekoita varovasti niin, että sokeri sulaa mutta 
seokseen ei muodostu ilmakuplia. Anna seoksen
pulpahtaa ja ota sitten pois levyltä.
Jäähdytä kananmunan valkuaisen paksuiseksi ja
lusikoi sitten mustikoiden päälle.


Lopuksi ostovinkki:

Tällaiset leivosvuoat ostin itse.
Pakkauksessa on 4 vuokaa, 
hintaa n. 10 euroa, 
Art Astiasta, Lappeenrannasta.

1 kommentti:

  1. Et ollutkaan vielä vaklauslistallani, joten lisään blogisi seurantaan. Näitä täytyneekin tehdä kesällä tuoreista marjoista!! =)

    VastaaPoista